Patiëntenstop thuiszorg zaait onrust

Twee thuiszorginstellingen nemen vanaf vandaag vanwege geldgebrek geen nieuwe patiënten aan. Kamerleden zijn verontwaardigd. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar Menzis praten vandaag over de patiëntenstops in de thuiszorg. Thuiszorg Groningen en Sensire, een kleinere thuiszorgorganisatie die in Overijssel en Gelderland werkzaam is, maakten zaterdag bekend geen patiënten meer aan te nemen. Volgens de instellingen is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om alle ouderen thuis te verzorgen. Ze zeggen voor dit jaar 5 procent minder geld te hebben gekregen dan voor 2007. Bij een groeiende zorgvraag dwingt hen dat tot deze maatregel om de zorg aan hun huidige 20.000 klanten te verzekeren.

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen stelt ‘dat dit signaal niet op zichzelf staat en ook niet nieuw is'. Vorige week meldde de branche dat twee derde van de zorgaanbieders dit jaar in de rode cijfers zou komen en dat het verlies zou oplopen tot 165 miljoen euro. Doorverwijzen Thuiszorg Groningen verwijst vanaf vandaag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor. Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg gefinancierd wordt. De NZa komt alleen in uiterste gevallen met extra geld over de brug.

De situatie in de thuiszorg zaait onrust in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Jet Bussemaker van volksgezondheid opheldering. Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt de SP de Kamer terug van zomerreces te roepen. Onrust Bussemakers eigen partij, de PvdA, wil eveneens opheldering, maar dan van de thuiszorgorganisaties. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert is boos omdat de thuiszorgorganisaties elk jaar weer onnodig onrust zouden veroorzaken onder hun klanten. Volgens haar probeert de branche over de ruggen van de patiënten meer budget te krijgen. Intussen zou het zogenoemde knelpuntenbudget bij de NZa onbenut blijven.

Een woordvoerster van Bussemaker wijst op de procedure: instellingen melden een tekort, waarna bekeken wordt of andere aanbieders de vraag kunnen overnemen. Ze benadrukt dat er voldoende budget is, en dat de kans groot is dat patiënten worden doorverwezen.

Bron: TVV (Tijdschrift voor verzorgenden)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen