Q-koorts zorgt voor grote problemen in Noord Brabant

Array

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt lijkt agressiever dan de bacterie die vroeger veel voor kwam.

Dat zegt huisarts Alfons Oude Loohuis uit Herpen. "We dachten eerst dat de uitbraak van Q-koorts vorig jaar mede kwam door de uitzonderlijke omstandigheden van een lange droge periode, maar dat blijkt nu niet het geval. Vroeger kwam Q-koorts vooral voor bij mensen die in slachthuizen werken, maar nu raken mensen die veel buiten zijn besmet. De bacterie lijkt hierdoor agressiever", aldus de huisarts. Hij pleit voor onderzoek naar de bacterie zodat de medische sector in samenwerking met de veehouderij kan werken aan een beleid rondom Q-koorts. "We willen bijvoorbeeld weten of bloeddonoren getest moeten worden op Q-koorts omdat hun bloed mogelijk risico’s kan vormen voor patiënten die bloed toegediend krijgen."

De GGD Hart voor Brabant heeft inmiddels al opheldering gevraagd over maatregelen bij Q-koorts. Het schrijven wordt gericht aan de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid. Nu is het nog onduidelijk welke voorzorgsmaatregelen medewerkers van overheden, politie, brandweer en ambulance moeten nemen bij het bezoeken van geiten- of schapenhouderijen. De besmettelijke griepachtige Q-ziekte kan zich via deze bedrijven verspreiden.

De brief is een gezamenlijk inititiatief van de GGD Hart voor Brabant en de gemeenten in zijn werkgebied, zo meldt de Osse wethouder Hendrik Hoeksema desgevraagd. De wethouders van de betrokken gemeenten en het bestuur van de GGD hebben woensdag met elkaar vergaderd. Volgens Hoeksema is toen ook gezegd dat het aantal Q-koortsgevallen dit jaar in Noordoost- en een deel van Midden-Brabant is gestegen naar bijna vierhonderd.

Voor zover bekend doen zich bij niet één bedrijf ernstige problemen voor en is er onder inwoners geen sprake van paniek, aldus de wethouder van de gemeente Oss. Ook in de rest van de provincie zijn dit jaar mensen in lichte of ernstige mate ziek geworden door Q-koorts. De meeste gevallen worden gemeld in de gemeenten Oss, Lith, Maasdonk en Bernheze.

Oude Loohuis heeft al met veel gevallen van Q-koorts te maken gehad. "Dit jaar zijn in Noord-Brabant al 400 gevallen bekend. Op basis hiervan kunnen we zeggen dat er ongeveer 2.000 mensen besmet zijn." Bij Q-koorts merkt 60 procent van de mensen die besmet zijn niets van de besmetting, 20 procent krijgt griepverschijnselen en 20 procent wordt ernstig ziek. Het grootste gedeelte hiervan herstelt weer. Vijf procent van deze mensen blijft klachten houden, legt de huisarts uit.

De toename van het aantal gevallen komt voor een deel door de aandacht die er voor de ziekte is. "Dit speelt zeker mee. Maar de ziekte is ook nadrukkelijker aanwezig. De symptomen zijn zeer specifiek, omdat vooral jonge mensen die veel buiten komen opeens verschijnselen hebben."

Er moet iets gebeuren om de oprukkende Q-koorts te stoppen. Dat zeggen de huisartsen in de regio Noordoost-Brabant.Ze vrezen dat het zware griepvirus overwaait naar de rest van Nederland. Morgen is er internationaal overleg met wetenschappers over te nemen stappen.
De GGD in Brabant heeft in de afgelopen twee weken 155 meldingen binnengekregen van mensen met Q-koorts. Daarmee is het totaal aantal dit jaar op 432 gekomen.

Beroepsziekte
Tot vorig jaar werden in Nederland gemiddeld vijftien gevallen per jaar gemeld. De GGD beschouwde Q-koorts toen nog als een beroepsziekte onder veehouders.  De GGD gaat er vanuit dat er verschillende besmettingshaarden zijn in de regio Noordoost-Brabant. Officieel is er nog geen enkel veebedrijf aangemerkt als besmet.Driekwart van de meldingen komt uit de gemeenten Bernheze, Landerd, Uden, Oss, Maasdonk en Lith.

Longontsteking
Q-koorts is een infectieziekte die gepaard gaat met klachten die op griep lijken. In sommige gevallen kan de ziekte leiden tot longontsteking. De meeste mensen die Q-koorts hebben merken daar weinig van. De ziekte, die vaak wordt vaak overgedragen door geiten, runderen en schapen, is goed te behandelen met antibiotica. 

Bron: agrarisch dagblad & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen