Rubiconsubsidies voor Malaria deskundige Teun Bousema

Array

Datum bericht: 15 juli 2008

Malaria-onderzoeker Teun Bousema krijgt van NWO een Rubicon-subsidie, waarmee hij twee jaar in het buitenland onderzoek kunnen gaan doen.

Drie keer per jaar kent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een aantal Rubiconsubsidies toe aan pas of bijna gepromoveerde Nederlandse onderzoekers, die daarmee onderzoekservaring kunnen opdoen in het buitenland én aan buitenlandse onderzoekers, die onderzoek in Nederland mogen verrichten. Op 5 juli maakte NWO bekend 25 aanvragen te honoreren van de 113 ingediende voorstellen. Zij krijgen een onkostenvergoeding die varieert van zo’n 25.000 euro tot meer dan 100.000 euro.

De Radboud-onderzoeker krijgt een Rubicon-subsidie voor de volgende voorstellen:

A transmission tailored package of control measures to eradicate malaria and its impact on protective immunity.
Dr. J.T. Bousema (m) 04-09-1977, Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences, Radboud Universiteit Nijmegen. Gaat twee jaar onderzoek doen aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine (Groot-Brittannië). Teun Bousema promoveerde vorig jaar.
Er zijn hoopgevende resultaten behaald met een kandidaat-malariavaccin en in Afrika wordt op grote schaal gebruik gemaakt van nieuwe effectieve medicijncombinaties en klamboes die langdurig bescherming bieden tegen malariamuggen. Deze positieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat er anno 2008 een serieuze plannen zijn om malaria in sommige gebieden helemaal uit te roeien. Hiervoor is een aanpak nodig waarbij de juiste controlestrategieën op het juiste moment worden ingezet. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid malaria die er in een gebied voorkomt en of er sprake is van seizoensgebonden malaria. Dit onderzoeksproject zal een strategisch plan van aanpak opleveren voor controle en/of uitroeiing van malaria. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van historische en actuele studiegegevens.

De Rubicon-subsidie (www.nwo.nl/rubicon) gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni te krijgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen