FNV wint asbestosezaak

Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft voor het eerst een asbestose zaak gewonnen.

Asbestose, ofwel stoflongen, is een longziekte die ontstaat door onbeschermde blootstelling aan asbest. Tot nu toe zijn het vooral werknemers met longvlieskanker (mesothelioom) aan wie schadevergoedingen zijn toegekend. Voor mensen met asbestose en andere asbestgerelateerde aandoeningen is het moeilijk om financiële genoegdoening te krijgen.

Volgens Marie-José Sengers van Bureau Beroepsziekten is deze zaak de voorbode van veel meer zaken. ‘Het aantal mensen dat zich bij ons bureau heeft aangemeld met asbest gerelateerde klachten is in één jaar tijd bijna verdubbeld. In de jaren negentig werd toepassing van asbest pas verboden. De piek in het aantal slachtoffers moet nog komen.’

In de jaren zeventig kwam Govert van der Kemp tijdens zijn werkzaamheden voor een staalbedrijf als elektromonteur onbeschermd in aanraking met asbest. Hij moest kabels door plafonds trekken; daarbij kwamen asbestdeeltjes vrij. Pas in de jaren tachtig realiseerde Van der Kemp dat hij met asbest in aanraking moet zijn gekomen, wat werd bevestigd door verschillende bedrijfdossiers. “Een paar jaar geleden kreeg ik voor het eerst echt last van hoesten en kortademigheid. Na een onderzoek bij de longarts bleek het asbestose te zijn,” aldus Van der Kemp. Bureau Beroepsziekten heeft een schikking getroffen met het staalbedrijf. De hoogte van de schadevergoeding kan niet bekend worden gemaakt.

Nog steeds is het werken met asbest een probleem. De Arbeidsinspectie komt nog regelmatig met rapporten waaruit blijkt dat er onveilig wordt gewerkt. FNV Bouw luidde zelfs vorige week nog de alarmbel. In Utrecht werden 120 werknemers blootgesteld aan asbest.
Volgens Sengers worden werknemers met asbestgerelateerde ziekten gedwongen om te bewijzen dat ze in aanraking zijn gekomen met asbest. ‘Het is vaak twintig tot veertig jaar geleden dat de blootstelling heeft plaatsgevonden. Verzekeraars willen harde bewijzen zien, anders keren ze geen schadevergoeding uit. Het is daarom belangrijk om bij contact met asbest nu alvast een dossier aan te leggen voor later. Het is dan maar te hopen dat je het dan niet hoeft te gebruiken’, aldus Sengers.

De overheid heeft in samenwerking met sociale partners en verzekeraars in 2000 het Instituut Asbestslachtoffers opgericht. Deze organisatie helpt werknemers bij het verhalen van financiële schade als gevolg van blootstelling aan asbest. Maar alleen werknemers met longvlieskanker kunnen hier terecht. De FNV vindt dat werknemers met asbestose ook door het Instituut Asbestslachtoffers moeten worden geholpen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen