Catharina Ziekenhuis: Patiëntvriendelijke voorbereiding op nierdialyse

Array

Het Catharina-ziekenhuis start per 1 augustus met een ‘Multidisciplinaire Nierfalenpolikliniek’. Met de nieuwe polikliniek biedt het ziekenhuis gestructureerde zorg aan patiënten met nierziekte die zich voorbereiden op dialyse. Afspraken met verschillende zorgverleners sluiten op elkaar aan. Hierdoor hoeft de patiënt, die vermoeid is door zijn ziekte, minder vaak en minder lang naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast zorgt verbeterde voorlichting ervoor dat patiënten informatie beter kunnen opnemen en verwerken.

Patiënten met nierziekte in de pré-dialysefase zijn door hun ziekte matig tot ernstig vermoeid en hebben een verzwakte conditie. Ook emotioneel wordt er veel van deze patiënten gevraagd: er is doorgaans geen kans op herstel en de patiënt wordt door de ziekte gedwongen zich voor te bereiden op dialyse en niertransplantatie. In de Multidisciplinaire Nierfalenpolikliniek wordt hiermee rekening gehouden: de patiënt doorloopt de meest efficiënte route en wordt, door een beter afgestemde voorlichting, niet ‘overladen’ met informatie.

Op dit moment zitten in het Catharina-ziekenhuis 67 patiënten in het pré-dialysetraject. Zij hebben een persoonlijke brief ontvangen over de verbeteringen in hun behandeling. De patiënten krijgen van de eigen nefroloog ook mondeling uitleg.

In de nieuwe polikliniek sluiten afspraken met de nefroloog (internist, gespecialiseerd in nierziekten), de nurse practitioner (specialistisch verpleegkundige), de diëtist, de
pré-dialyseverpleegkundige, de maatschappelijk werker en de apotheker op elkaar aan. De patiënt ziet per ziekenhuisbezoek maximaal drie verschillende zorgverleners. De afspraken duren in totaal maximaal een uur. Door deze efficiëntie en een effectieve behandeling – waarin het opvolgen van leefregels van cruciaal belang is – wordt de achteruitgang van de nierfunctie vertraagd en de conditie van de patiënt gestabiliseerd of zelfs verbeterd. Soms is echter alleen een vertraging van de achteruitgang van de conditie mogelijk. In de nieuwe nierfalenpolikliniek wordt altijd uitgegaan van de persoonlijke situatie van de patiënt en de pré-dialysezorg die hij nodig heeft.

De oude situatie
Tot nu toe werden patiënten met nierziekte in de pré-dialysefase op grond van hun gezondheidstoestand door de nefroloog op verschillende momenten verwezen naar andere zorgverleners binnen het ziekenhuis. De informatievoorziening verliep hierdoor niet optimaal. De patiënt had soms moeite om de gegeven informatie te onthouden en hij voelde zich gestuurd in de keuze voor een dialysevorm. Bovendien moest de patiënt vaker naar het ziekenhuis komen en waren de wachttijden langer.

Bron:CZE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen