Nieuwe NHG-Standaard en Patiëntenbrieven over erectieproblemen

0
254

De nieuwe NHG-Standaard over Erectiele disfunctie is verschenen (Huisarts & Wetenschap, nummer 8- digitaal vooralsnog alleen beschikbaar voor leden). Dit is de eerste Nederlandse richtlijn over dit onderwerp. Deze standaard geeft richtlijnen voor de diagnostiek en het beleid bij mannen met klachten over de erectie.

Kernboodschappen van de standaard

  • Met het toenemen van de leeftijd komt erectiele disfunctie steeds frequenter voor. Dit gaat vaak gepaard met een persoonlijke lijdensdruk. Een kwart van de mannen met behoefte aan hulp consulteert de huisarts;
  • Bij controlebezoeken voor comorbiditeit wordt bij mannen ook naar erectiele disfunctie gevraagd;
  • Het belangrijkste instrument van de diagnostiek is een gerichte anamnese;
  • Het onderscheid tussen psychogene en somatogene erectiele disfunctie is voor zowel de diagnostiek als de behandeling essentieel;
  • Ook adequate patiëntenvoorlichting vormt een wezenlijk onderdeel bij de behandeling.

Voorlichting voor uw patiënten
In het kader van optimale patiëntenvoorlichting over erectiele disfunctie zijn ook zes nieuwe NHG-Patiëntenbrieven ontwikkeld:

Implementatie in de praktijk
Momenteel wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van een Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over Erectiele disfunctie. Deze PIN zal begin januari 2009 beschikbaar zijn en biedt ondersteuning voor de implementatie van de standaard in de praktijk. Als PIN-abonnee ontvangt u deze PIN over erectiele disfunctie automatisch. Mocht u echter geen abonnement op de Programma’s voor individuele Nascholing hebben, dan kunt u deze PIN natuurlijk ook desgewenst los bestellen. Lees verder voor meer informatie.

Vorig artikelConferentie over Q-koorts
Volgend artikelBeruchte’ soa in Rotterdamse parade Zomercarnaval
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.