Opluchting apothekers na uitspraak

Array

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) heeft vorige week de clawback op inkoopkorting voor geneesmiddelen geschorst. Op de ledenbijeenkomst van de KNMP diezelfde dag spraken de bezoekers voorzichtig van een opluchting en een principiële overwinning. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de KNMP stonden vorige week lijnrecht tegenover elkaar in een kort geding die de koepelorganisatie had aangespannen voor een kostendekkend tarief van € 8,25 en de schorsing van de clawback. In de uitspraak stelde de voorzieningenrechter dat door de recente ontwikkelingen in de geneesmiddelenmarkt moet worden betwijfeld of de clawback van 6,82% nog gerechtvaardigd is. Daarom wordt de schorsing – waartegen geen beroep mogelijk is – met terugwerkende kracht per 1 juli werkelijkheid. Volgens de voorzieningenrechter is bij de huidige stand van zaken onvoldoende duidelijk of de door apothekers genoten inkoopvoordelen nog wel opwegen tegen hun gemiddelde praktijkkosten. “Door deze uitspraak worden de financiële nadelige gevolgen van het preferentiebeleid beperkt”, zei KNMP-jurist Frans Moss tijdens de KNMP-ledenvergadering van afgelopen vrijdag. Tot de uitslag van het onderzoek van de NZa naar actuele inkoopvoordelen, die voor november wordt verwacht, is er volgens Moss juridisch gezien nu even rust in de tent. “Deze tijd kunnen we gebruiken om naar andere oplossingen te zoeken. De NZa kan nu in ieder geval niet meer om een kostendekkend tarief heen”, aldus Moss tijdens de bijeenkomst.

Kan de uitspraak gezien worden als een triomf voor de koepelorganisatie? KNMP-voorzitter Marga van Weelden wil niet van een overwinning spreken, wel van een flinke tegemoetkoming van de rechter naar de apotheker. “We hebben gekregen wat we wilden: een eenvoudige en tijdelijke oplossing. Maar dit is geen structurele uitkomst.” De schorsing van de clawback geldt tot de NZa een beslissing heeft genomen over het bezwaarschrift van de KNMP, waarin de koepelorganisatie voor een kostendekkend tarief pleit. Onderdeel van de bezwaarschriftenprocedure is de hoorzitting die 31 juli plaatsvindt. De NZa zal daarna, als ook het onderzoek is afgerond dat de autoriteit doet naar inkoopvoordelen van apothekers, over een tarief beslissen. Deze week ontvingen de tweehonderd apothekers die tot de steekproef van het NZa-onderzoek behoren een vragenlijst van de NZa. Tijdens de ledenvergadering werd geopperd dat deze apothekers bij de KNMP terecht kunnen voor advies en ondersteuning. De koepelorganisatie start zelf een schaduwonderzoek naar de inkoopvoordelen. De NZa wilde tijdens de totstandkoming van dit artikel (nog) niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen