Patiënten GGZ hebben zelf inzage in dossier

Array

Patiënten, verzekeraars, overheid en zorgverleners in de eerste- en tweedelijns ggz willen inzicht en uniformiteit in de manier van werken.Onder de naam SynQuest werken zeven ggz-instellingen gezamenlijk aan de invoering van een kwaliteitsinstrument waarmee zij het effect van hun behandelingen kunnen meten. Patiënten kunnen het behandelresultaat zelf inzien en beoordelen. ‘Klachten verdwijnen niet meer onder tafel.’ Het kwaliteitsinstrument is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en wordt de Kwaliteitsformule genoemd. De Kwaliteitsformule bestaat uit digitale vragenlijsten die patiënten voor, na en tijdens de behandeling invullen.

Zeven ggz-organisaties, ondersteund door het LUMC en VUMC, hebben webbased programma's ontwikkeld om de ggz effectiever te laten werken. Het begint bij de cliënt die online een vragenlijst beantwoordt. Op basis van de antwoorden wordt de cliënt behandeld met bewezen effectieve behandelprotocollen, of verwezen naar de tweede lijn. In de tweede lijn wordt het webbased programma gebruikt voor diagnostiek, evaluatie van de behandeling en terugverwijzing naar de eerste lijn. Door tussentijdse metingen, die het webbased programma mogelijk maakt, wordt geobjectiveerd wat het effect van de behandeling is. Zo nodig wordt de behandeling bijgesteld. Omdat de meetresultaten gekoppeld zijn aan actuele zorgprogramma's, wordt steeds de meest effectieve behandeling gekozen.

In het filmpje Meer inzicht in de geestelijke gezondheidszorg (25 MB) is te zien hoe de programma's in de eerste en tweedelijnszorg werken en wat de voordelen zijn.

De zeven organisaties zijn: Adhesie GGZ, GGz Breburg Groep, GGZ Buitenamstel en De Geestgronden, GGZ Delfland, GGZ Noord-Holland-Noord, Reinier van Arkel groep en Rivierduinen (links openen in nieuw venster). Het samenwerkingsverband van deze organisaties heet SynQuest.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Patiënten GGZ hebben zelf inzage in dossier"

  1. Leuk verhaal meer niet. Vertel dat maar aan de duizenden mensen die bij Riagg’s liepen -lopen- en niet eens wisten van behandelplannen c.q. eigen dossiers.
    En natuurlijk op papier prachtig allemaal hoor, protocollen, klachtencommissies waar mensen dan hun beklag zouden kunnen doen (ooit gekeken hoe die in principe hebben gewerkt al jaren?), en dan kunnen mensen nog naar dat zogenoemde Tuchtcollege. (gebeurt heel weinig want voor je daar bent zit je al bij wijze van spreken jaar of paar jaar verder),
    heb er wel degelijk mee te maken, en ik kan hier melden dat gewoonweg de eigen beroepsgroep prima beschermd wordt c.q. afgeschermd.
    Enfin de Nationale Ombudsman heeft daar al eens iets van gezegd ook dacht ik.
    Lijkt me het beste dat voor de hele ggz een controle verplicht komt op alle hulpverleners die verzwijgen zekere zaken, en die kinderen schade aandoen en hebben gedaan al jaren. Door verzwijging en verschuiling achter beroepsgeheim c.q. wet privacy, wat dan als reden naar voren wordt geschoven als een zaak helemaal verkl…t is.
    Kunnen slachtoffers weer overnieuw beginnen in het burgerrecht.
    Laat me niet lachen zeg.
    Duurt hier nog een eeuw voordat ze eens wakker worden.

Comments are closed.

Recente artikelen