Weinig zorg over bloedvoorziening

Array

De bloedvoorziening in Nederland voldoet in het algemeen aan de doelen van de wet. Minister Klink van VWS zal in het najaar het ministerieel plan bloedvoorziening publiceren, met daarin het beleidskader voor Sanquin.

Dat heeft hij maandag geschreven aan de Kamer met zijn standpunt op de verschillende aanbevelingen uit het evaluatierapport over de Wet inzake bloedvoorziening (Wibv).

In het evaluatierapport stond dat de meeste risico's wat betreft bloedgebruik zich voordoen in de ziekenhuizen. De minister stelt dat er wel verbeteringen van het ziekenhuisbeleid geconstateerd zijn door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, met name wat betreft transfusiereacties. De IGZ kan door de verbeterde administratie op dit punt goed toezicht houden. Hij laat in het midden of er verder nog acties ondernomen worden om de veiligheid te verbeteren.

Eén van de aanbevelingen was om vanwege de Europese Bloedrichtlijn verder te onderzoeken of het uitgangspunt van onbetaalde bloeddonatie juridisch houdbaar is, ook voor lang houdbare producten die van bloedplasma worden gemaakt.

Klink geeft aan dat dergelijk onderzoek niet nodig is, omdat vanuit het argument van risicobeheersing de Nederlandse voorkeur voor onbetaalde donatie goed te verdedigen is. Dat door de verschillen in nationaal beleid vrij verkeer van bloedproducten bemoeilijkt wordt zal volgens hem geen problemen opleveren.

Volgens Klink voldoet de communicatie tussen Sanquin en de ziekenhuizen al. Ook de communicatie tussen Sanquin en (nieuwe) donoren, een ander zorgpunt in de evaluatie, is volgens de minister op orde.

Klink neemt wel de aanbeveling over om driejaarlijks in plaats van jaarlijks met een nieuw ministerieel plan te komen; bij de eerstvolgende gelegenheid zal hij hierop de Wibv aanpassen. Omdat dit ministeriële plan door de Kamer moet worden goedgekeurd hoeft de bloedbank de jaarlijkse begroting niet naar de Tweede Kamer te sturen.

In het evaluatierapport stond ook dat de schadeloosstelling van mensen die besmet raken via bloed met zaken waar geen goede test voor bestaat te onduidelijk is. Klink geeft echter aan dat het om onvoorspelbare situaties gaat, waarbij per incident beoordeeld moet worden wat de beste oplossing is. Van tevoren uitspraken doen over schadevergoedingsregelingen vindt hij niet reëel.

Om een idee te krijgen over de financiële efficiëntie van de bloedvoorziening stelden de onderzoekers een internationale benchmark voor van prijzen voor kort houdbare bloedproducten. Een dergelijke vergelijking is volgens de minister echter niet haalbaar, omdat de financiering in de verschillende landen teveel verschilt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Weinig zorg over bloedvoorziening"

  1. Laat me niet lachen, het is een grote corupte bende bij Sanquin.
    Wellicht wordt het eens tijd voor een grondig onderzoek door de IGZ

  2. Volgens Klink voldoet de communicatie tussen Sanquin en de ziekenhuizen al…
    Hier moet komen te staan al jaren niet, er vallen dagelijks slachtoffers door de zéér slechte communicatie en het transport

Comments are closed.

Recente artikelen