Gynaecoloog Cees Renckens van de Wageningen Universiteit: “Bekkeninstabiliteit bestaat niet”

Array

Aandoeningen als bekkeninstabiliteit, fibromyalgie, RSI, postnatale depressie en het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS bestaan niet. Het zijn modeziekten die alleen voorkomen zolang artsen en andere hulpverleners in het bestaan ervan geloven.

Dat zegt gynaecoloog Cees Renckens van de Wageningen Universiteit. Renckens is ook voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Volgens hem voldoen modeziekten altijd aan een aantal dezelfde kenmerken.

Bron: Trouw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Gynaecoloog Cees Renckens van de Wageningen Universiteit: “Bekkeninstabiliteit bestaat niet”"

  1. Bekkeninstabilitiet bestaat niet? Kan deze man mij dan misschien uitleggen waarom ik tijdens de zwangerschap niet kom lopen? Nu 12 jaar later nog steeds heel veel pijn heb, gerelateerd aan eisprong en menstruatie?Deze man kan niet serieus genomen worden in de medische wetenschap!!

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Verheul

    Je moet Cees Rencks vooral niet te serieus nemen. C.N.M. (Cees) Renckens (Hoorn (Noord-Holland), 1946) is sinds 1980 gynaecoloog in het Westfries Gasthuis in Hoorn (Noord-Holland).[1] Sinds 1988 is hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), die sedert haar oprichting in 1881 actief strijdt tegen alle geneeswijzen die niet door wetenschappelijk bewijs worden ondersteund. Echter de heer Renckes maar er en beetje teveel een heksenjacht van en is de laatste jaren al tever doorgschoten. Dit jaar zijn ondermeer een publieke omroep, een belangrijke verzekeringsmaatschappij en een rector magnificus van een vooraanstaande universiteit, genomineerd. Frappant is wel dat voorzitter Cees Renckes van de vereniging tegen de kwakzalverij zelf volgens de grootste medische database, Pubmed, nog nooit een klinisch onderzoek gepubliceerd heeft, maar hij heeft wel altijd veel kritiek op werk van anderen.

    Renckens zet zich vaak af tegen modeziektes. Zo vergelijkt hij het vermoeidheidssyndroom ME met de diagnose hysterie in de negentiende eeuw. Ook een verschijnsel als bekkeninstabiliteit bestaat niet volgens Renckens.

    Binnen de alternatieve geneeswijzensector is veel commentaar op het proefschrift van Renckens. Zo vindt homeopatisch arts C.F.Stolper de onderzoeksmethode die Renckens hanteerde onzorgvuldig en vooringenomen [*]. Volgens hem maakt Renckens zich ook schuldig aan onwetenschappelijke onderzoek. Interessant, in dit verband, is het slotwoord van de schrijver dat alleen in de handelseditie staat: “Over veel talent voor objectiviteit betreffende de beide onderwerpen van dit boek beschik ik… niet”, biecht hij op. [*] Zijn promotoren zagen geen problemen met de wetenschappelijke aanpak van Renckens.

    In september 2006 werd Renckens in het blad van de KNMG, Medisch Contact, door de hoogleraar virologie Prof. dr. J.Galama bekritiseerd. Galama vroeg zich in een ingezonden brief af of “hier niet de ene overtuiging wordt bestreden met een andere”, naar aanleiding van een schrijven van Renckens over een behandeling bij posttraumatische dystrofie door een Macedonische mevrouw Shinka.

    Wij wachten derhalve nog steeds op een wetenschappelijk verantwoorde en zinvolle publicatie van de heer Renckens binnen zijn igen vakgebied. Maar tot op heden kan de heer Renckens alleen anderen afraken met een weinig wetenschappelijke werkwijze. Renckens is zo dooreschoten met zń heksenjacht dat hij de bedoeling van de Artseneed van de KNMG en de VSNU van 2003, kennelijk geheel is vergeten. Die zal hij waarschijnijk niet wetenschappelijk genoeg vinden.

  3. Klein detail, maar bovenstaand artikel is ook niet op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het is de mening van Renckens en die is, zoals we weten, vooral vooringenomen en gekleurd

Comments are closed.

Recente artikelen