Levensverwachting HIV-patiënt gestegen

Array

De levensverwachting van hiv-patiënten die een cocktail van remmende medicijnen krijgen, is in tien jaar tijd met ongeveer 13 jaar gestegen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De wetenschappers onderzochten de combinatietherapie die in 1996 werd geïntroduceerd. Een hiv-patiënt van 20 jaar die toen met zijn medicijnen begon had gemiddeld nog 36 jaar te leven. In 2005 was de levensverwachting opgelopen naar ruim 69 jaar. 

De combinatietherapie die de wetenschappers onderzochten, werd in 1996 geïntroduceerd. Een hiv-patiënt van 20 jaar die toen met zijn medicijnen begon had gemiddeld nog 36 jaar te leven en werd naar verwachting 56 jaar. In 2005 was de levensverwachting met 13 jaar opgelopen naar ruim 69 jaar.

Het sterftecijfer daalde in dezelfde periode met ongeveer 40 procent. Jonge hiv-patiënten die behandeld worden in een vroege fase van de ziekte kunnen met de huidige medicatie ruim 60 jaar oud worden, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers schrijven de hogere levensverwachting toe aan de verbetering van de medicijnen die in een cocktail gebruikt worden. ,,Deze vooruitgang heeft hiv veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening'', aldus de publicatie in The Lancet. 

In de periode van 1996 tot 2005 daalde het sterftecijfer met ongeveer 40 procent. Jonge hiv-patiënten die in een vroege fase behandeld worden, kunnen met de huidige medicijnen ruim 60 jaar oud worden. 

De onderzoekers stellen dat hiv, door de verbetering van de medicijnen, van een dodelijke ziekte is veranderd in een chronische aandoening.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen