Ziekenhuizen hebben meer geld nodig voor EPD

De Nederlandse ziekenhuizen hebben meer geld nodig om het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) op een verantwoorde manier in te voeren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Het landelijk EPD moet er uiteindelijk toe gaan leiden dat patiëntengegevens makkelijker uitgewisseld kunnen worden tussen zorginstellingen. Daardoor kan een hoop tijd bespaard worden, wat dan uiteindelijk meer levens moet redden.

Om te worden toegelaten tot het Landelijk Steunpunt Patientgegevens (LSP), dat het EPD gaat coördineren, moet je aan een behoorlijk eisenpakket voldoen. Volgens de NVZ zijn deze voorwaarden soms te veel van het goede. „Wij praten nu met de betrokken organisaties om te zorgen dat het voor ziekenhuizen toch iets gemakkelijker wordt, want aan deze strenge voorwaarden kunnen we nauwelijks voldoen”, aldus een zegsman van de brancheorganisatie.

De kosten die de ziekenhuizen maken door de gedwongen digitalisering komen helemaal op het bordje van henzelf. „We hebben het dan over honderden miljoenen. De ziekenhuizen hebben absoluut geen geld in overvloed. Daarom moeten we keuzes maken en onze prioriteiten stellen.” Dat is dan een van de oorzaken dat het digitaliseren van de patiëntengegevens zo langzaam gaat.Toch voorziet de NVZ dat alle ziekenhuizen de genoemde streefdata zullen halen. „Als we er met zijn allen flink aan trekken, zullen we het wel halen.” Maar voor een goede invoering is een flink pak extra geld nodig. De branchevereniging denkt daarbij aan een bedrag van zo’n €1 miljard, dat dan wel verspreid moet worden over een aantal jaren.

De extra vraag om geld ziet de NVZ niet als een zwaktebod. „De ziekenhuizen hebben nooit op grote schaal de bud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen