Virussen vogelvrij

Array

Infectieziekten duiken steeds vaker onverwachts op. De strijd tegen virusinfecties staat dan ook centraal bij de Erasmus MC-publiekslezing Lof der Geneeskunst, op 3 oktober.

Razendsnel
In de jaren tachtig van de vorige eeuw greep een onbekende ziekte razendsnel om zich heen: aids maakte in rap tempo slachtoffers en zorgde daarmee voor de nodige paniek. Deze uitbraak is echter geen uitzondering: de plotse opkomst van BSE, vogelgriep en SARS liggen nog vers in ons geheugen.

Grenzen vervagen
Geografische grenzen en ook de grenzen tussen mens en dier lijken te vervagen. In 2006 brak op eilanden in de Indische Oceaan op grote schaal de Chikungunya-koorts uit, een virus overgedragen door muggen. De infectie dook later in Europa op. Het is een voorbeeld van de toenemende dreiging die veelal afkomstig is uit de dierenwereld. De grote vraag is: wat staat ons nog allemaal te wachten, en vooral: wat kunnen we ertegen doen?

Voorspellen
Lof der Geneeskunst zoomt in op de relatie tussen medische wetenschap en mensen. Voor de derde editie over virussen, die op vrijdag 3 oktober in De Doelen plaatsvindt, wordt ook de rol van dieren erbij betrokken.
Twee inspirerende sprekers staan op het programma voor ‘Lof 2008’:

  • Ab Osterhaus, hoogleraar en afdelingshoofd Virologie aan het Erasmus MC.
  • Sir Roy Anderson, hoogleraar Infectieziekten Epidemiologie aan het Imperial College London en rector van de Medische Faculteit.

Osterhaus en Anderson belichten in hun lezing de rol van wetenschap in het voorspellen, beheersen en beheersen van uitbraken van virusinfecties.

Meer informatie leest u op www.lofdergeneeskunst.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen