Alzheimer Centra brengen medicijnen tegen dementie dichterbij

Array

De Nederlandse Alzheimer Centra bevinden zich in de frontlinie van de internationale strijd tegen dementie met de ontwikkeling van twee hoopvolle nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. De resultaten van het onderzoek werden deze week gepresenteerd op het toonaangevende internationale congres ICAD (International Conference on Alzheimer's Disease). Zonder medicijnen zal het aantal dementiepatiënten in 2050 zijn verdubbeld tot ruim een half miljoen.

Vaccin
Wetenschappers presenteerden deze week de hoopvolle resultaten van het Alzheimervaccin Bapineuzumab. Dit medicijn – dat eiwittenophopingen in de hersenen van alzheimerpatiënten aanvalt – bleek bij ongeveer de helft van de alzheimerpatiënten de achteruitgang in kennis en kunde significant te vertragen. De Alzheimer Centra nemen daarom eind dit jaar deel aan een groot internationaal onderzoek naar het vaccin. Tijdens dit onderzoek wordt de werkzaamheid van het vaccin wereldwijd bij 4.100 patiënten onderzocht. Het onderzoek naar dit vaccin is baanbrekend omdat het medicijn vroeg in het ziekteproces ingrijpt. In theorie kan dit medicijn de ziekte veel effectiever remmen dan de huidige geneesmiddelen.

Voedingssupplement

Een andere hoopvol resultaat is de ontwikkeling van het voedingssupplement Solvenaid. Onderzoek opgezet en uitgevoerd door de drie Alzheimer Centra toonde aan dat het supplement het geheugen in het beginstadium van de ziekte aanzienlijk verbetert. Dit hoopvolle resultaat maakt de weg vrij voor vervolgonderzoek dat moet uitwijzen of het effect van dit supplement ook op langere termijn standhoudt.

Alzheimer Centra
Alzheimer Nederland werkt samen met de drie Alzheimer Centra; Maastricht, Amsterdam VUmc, en Nijmegen. Deze centra doen wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken, diagnostiek en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast doen zij onderzoek om de kwaliteit van leven van dementiepatiënten te verbeteren. Het werk van de Alzheimer Centra wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Alzheimer Nederland.  

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland is een gezondheidsfonds met CBF Keur, dat zich al bijna 25 jaar inzet voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dit doet Alzheimer Nederland door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Om het wetenschappelijk onderzoek naar dementie te stimuleren zal Alzheimer Nederland haar jaarlijkse bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek de komende jaren fors uitbreiden. Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Feiten en cijfers over dementie:

Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Hierdoor gaat kennis en kunde van de patiënt verloren, vaak in combinatie met veranderingen in persoonlijkheid en gedrag.

Dementie is niet te genezen. De verschijnselen worden met de tijd steeds ernstiger. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie.

Feiten en cijfers over dementie

Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Hierdoor gaat kennis en kunde van de patiënt verloren, vaak in combinatie met veranderingen in persoonlijkheid en gedrag.
Dementie is niet te genezen. De verschijnselen worden met de tijd steeds ernstiger. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie.
Met de huidige medicijnen zijn de gevolgen van dementie bij sommige patiënten tijdelijk te remmen. Verder richten de medicamenteuze en therapeutische behandelingen van dementie zich in de praktijk vooral op de bestrijding van nevensymptomen van dementie, zoals hallucinaties, agressie, passiviteit, depressiviteit en gedragsstoornissen.
De meeste voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%), gevolgd door vasculaire dementie (15%).
In Nederland hebben 270.000 mensen dementie.
De grootste risicofactor voor dementie is leeftijd.
Ruim 10% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie.
Ruim 20% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie.
Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen