BRIDION® (sugammadex) injectie – eerste en enige selective relaxant binding agent (SRBA) – goedgekeurd in Europese Unie

0
817

BRIDION is het eerste nieuwe goedgekeurde geneesmiddel uit de pijplijn van de combinatie van Schering-Plough met Organon BioSciences.

 

Schering-Plough Corporation (NYSE: SGP) heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese Commissie (EC) de BRIDION® (sugammadex) injectie heeft goedgekeurd. BRIDION is de eerste en enige selective relaxant binding agent (SRBA) en de eerste grote farmaceutische innovatie op het gebied van anesthesie in twintig jaar. BRIDION wordt gebruikt voor de opheffing van de veel gebruikte spierverslappers rocuronium of vecuronium, voor de directe opheffing van rocuronium bij volwassenen, en voor opheffing van rocuronium bij kinderen en adolescenten (leeftijd 2-17 jaar). Rocuronium en vecuronium worden als onderdeel van algehele anesthesie toegediend om tijdens een operatie de spieren van een patiënt te verslappen. Deze middelen worden in Europa verkocht onder de respectieve handelsnamen ESMERON® en NORCURON®.

BRIDION werkt op een geheel nieuwe manier door het spierverslappende molecuul in te kapselen, waardoor dit molecuul zijn werk niet meer kan doen. Het is speciaal ontwikkeld om binnen enkele minuten zowel lichte als zware spierverslapping op te heffen na gebruik van rocuronium of vecuronium tijdens algehele anesthesie. Daardoor geeft BRIDION anesthesisten meer controle over het beheersen van de mate van spierverslapping tijdens de gehele operatieprocedure. Dit kan bijdragen tot betere operatieomstandigheden bij de miljoenen procedures waarvoor deze middelen worden gebruikt.

 

‘Deze goedkeuring van Bridion vertegenwoordigt de eerste innovatie in twintig jaar voor anesthesisten en hun patiënten en maakt het daarnaast mogelijk om een verandering teweeg te brengen in de anesthesie’. aldus Thomas P. Koestler, Ph.D., executive vice president en president van Schering-Plough Research Institute. ‘Dit is de eerste belangrijke goedkeuring van een geneesmiddel uit de pijplijn van het gecombineerde bedrijf en is een groot succes voor Schering-Plough. Het bevestigt de waarde van onze combinatie, die in november 2007 werd gevormd, en levert nu al een positieve bijdrage aan ons bedrijf.’

 

BRIDION heeft een snelle werking en kan, naast standaard opheffing, worden gebruikt bij kritieke situaties waarin een directe opheffing van rocuronium is vereist. Tijdens de klinische onderzoeken met BRIDION bleek dat de gemiddelde tijd nodig om de werking van rocuronium op te heffen ongeveer drie minuten bedroeg.

 

Bij algehele anesthesie is een spierverslapper op meerdere fronten van cruciaal belang. Anesthesisten gebruiken spierverslapping om de operatieomstandigheden te verbeteren en intubatie en kunstmatige ademhaling mogelijk te maken. Opheffingsmiddelen heffen de effecten van spierverslappers op, zodat patiënten eerder hun normale spierfuncties terugkrijgen en sneller weer zelfstandig kunnen ademhalen. De huidige opheffingsmiddelen hebben een trage werking en bepaalde ongewenste bijwerkingen, zoals hartritmestoornissen, maag-darmklachten en problemen met de luchtwegen.

 

‘Het snel opheffen van zowel lichte als zware spierverslapping tijdens algehele anesthesie was voor de komst van BRIDION onmogelijk’, aldus dr. Rajinder Mirakhur, professor in de anesthesie aan de Queen’s University van Belfast (Noord-Ierland), en een van de hoofdonderzoekers van het klinische onderzoeksprogramma met BRIDION. ‘BRIDION kan ons meer flexibiliteit geven om tijdens de operatie het niveau van spierverslapping met rocuronium of vecuronium in te stellen en te handhaven, en de spierverslapping zo nodig snel op te heffen.’

 

Voor het integrale Engelstalige persbericht klik hier.