Verwachting: Vier weken langer last van limonadewespen

De eerste limonadewespen zijn al gemeld bij De Natuurkalender. Dit is vroeg in vergelijking met andere jaren. De Natuurkalender verwacht dat we door de zeer hoge temperaturen eerder dit jaar zo’n vier weken langer dan normaal last hebben van deze beestjes.

Elk jaar ondervinden we in Nederland in de zomermaanden last van wespen. Vooral in de maand augustus veroorzaken ze veel overlast op terrassen en in achtertuinen. Tegen die tijd zijn de wespennesten op volle sterkte en zijn er geen larven meer in het nest. Aangezien de larven zoetstoffen aan de volwassen wespen geven als dank voor voedsel moeten de wespen bij afwezigheid van larven in het nest op zoek naar andere bronnen van zoetigheid. Onze ijsjes en limonades vinden ze een mooie vervanging. Vandaar dat ze dan limonadewespen genoemd worden. De eerste limonadewespen worden nu al gemeld.

Uitzonderlijk warme januari en mei
Normaal gesproken komen de wespenkoninginnen vanaf half april uit hun winterschuilplaats te voorschijn om een nest te bouwen en eitjes te leggen. Vanaf maart is ook mogelijk, maar dat is eigenlijk al wel vroeg. Dit jaar werden de eerste wespenkoninginnen echter al vanaf januari gesignaleerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitzonderlijk zachte januari en de zachte februari. Door de normale temperatuur van begin maart tot halverwege april is de kans groot dat diverse koninginnen de eerste weken na het ontwaken niet overleefd hebben. De wespennesten die wel tot ontwikkeling gekomen zijn, bereiken echter ook veel eerder de fase dat ze overlast veroorzaken. Pas in de tweede helft van april steeg de temperatuur weer en ontwaakten de meeste koninginnen uit hun winterslaap. Door de uitzonderlijk warme mei lijken de omstandigheden voor het beginnen van een nest gunstig te zijn geweest.

Omdat de wespenkoninginnen over een lange periode zijn gezien: januari tot en met begin mei, verwacht de Natuurkalender dat we zo’n vier weken langer dan normaal last hebben van de limonadewespen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat, net als de mensen, ook de wespen uitkijken naar het moment dat bij de oplopende temperaturen de terrassen weer bevolkt worden.

De verwachting van de Natuurkalender is gebaseerd op onze huidige, beperkte kennis van wespen. De Natuurkalender wil daarom graag weten wanneer u uw eerste limonadewesp (uw eerste wesp op zoetigheid) ziet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen