Onderzoek naar de ziekte van Crohn sinds Dr. Crohn 25 jaar geleden op 99-jarige leeftijd overleed

Array

De vooruitgang op het vlak van behandelingen betekent een wereld van verschil voor de patiënten.

Op 29 juli 2008 is het 25 jaar geleden dat de ontdekker van de ziekte van Crohn, Dr. Burril Bernard Crohn, op 99-jarige leeftijd stierf. Intensief onderzoek naar de ziekte van Crohn bracht meer inzicht in de ontstaansmechanismen van deze aandoening. Bovendien heeft dit onderzoek geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen die niet alleen de ziektesymptomen maar ook de ziekte zelf veel beter onder controle kan houden. Voor patiënten betekent dit een wereld van verschil.

In het ontstaan van de ziekte van Crohn spelen verschillende factoren een rol. “Behalve een genetische voorbeschiktheid, zijn dat ook omgevingsfactoren en bacteriën”, legt Prof. Martine De Vos (gastro-enteroloog, UZ Gent) uit. “De voorbije jaren gebeurde heel wat genetisch onderzoek naar de ziekte van Crohn. Hierbij wordt in grote bevolkingsgroepen het volledige genoom onder de loep genomen, op zoek naar kleine afwijkingen die frequenter voorkomen bij patiënten met de ziekte van Crohn dan bij mensen die de ziekte niet hebben.” Op die manier kwamen onderzoekers al meer dan 30 dergelijke afwijkingen op het spoor. Prof. De Vos benadrukt dat het telkens kleine afwijkingen zijn, die bovendien slechts bij een deel van de patiënten voorkomen. “Ze wijzen erop dat er waarschijnlijk een genetische voorbeschiktheid voor de ziekte van Crohn bestaat maar bieden zeker niet dé grote verklaring van de ziekte.” Er zal met andere woorden meer nodig zijn dan zo’n kleine afwijking in het genetisch materiaal om de ziekte te onwikkelen. Vandaar dat er ook onderzoek gebeurt naar de rol van omgevingsfactoren en bacteriën.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat patiënten met de ziekte van Crohn stoppen met roken.”Prof. De Vos wijst er nog op dat de ziekte van Crohn meer voorkomt in ontwikkelde landen. “Hoe meer hygiëne, hoe meer ziekte van Crohn er wordt vastgesteld. Er lijkt dus duidelijk een verband te bestaan. We houden rekening met de mogelijkheid dat minder hygiëne leidt tot een beter ontwikkeld afweersysteem op kinderleeftijd en tot minder auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn.”

Onderzoekers gaan ook na of bacteriën in de darm een invloed hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Vooral de samenstelling van de bacteriële darmflora zou doorslaggevend zijn, alsook de reactie van de darm op de darmflora”, zegt Prof. De Vos. Het samenspel van genetische voorbeschiktheid, omgevingsfactoren en bacteriën zou dit ziektemechanisme in gang zetten. Hoewel nog lang niet alle details achterhaald zijn, heeft het onderzoek toch al heel wat stukjes van de puzzel samengebracht.

Toen Burrill Bernard Crohn de aandoening voor het eerst beschreef in 1932, was nog weinig medicatie voorhanden. Dr. Crohn verwees een aantal van zijn patiënten met ernstige klachten naar de chirurg.1. Een belangrijke vooruitgang betekende de introductie van sulfasalazine of salazopyrine, het eerste 5 ASA product, en de eerste echte medicamenteuze behandeling van chronische darmontsteking.
2. Een andere mijlpaal was de ontdekking van cortisone, die in 1950 met de Nobelprijs voor Geneeskunde werd bekroond. Twee Amerikaanse onderzoekers, Philip Hench en Edward Kendall speelden hier een belangrijke rol. Al snel kreeg cortisone een plaats in de behandeling van verschillende ontstekingsziekten waaronder ook de ontstekingsziekten van de darm.
3. Begin jaren ’80 werden de nieuwe 5 ASA preparaten ingezet als behandeling van de ziekte van Crohn. Opnieuw een hele stap vooruit.
4. Immunosuppressiva, of producten die de natuurlijke afweer onderdrukken, vinden eveneens een plaats in de behandeling van de ziekte van Crohn
5. Nadien bleef het een tijdje stil en moesten Crohnpatiënten wachten tot eind jaren '90 op een nieuwe mijlpaal, met name de komst van de TNF alfa-blokkers.

Voor meer informatie over de ziekte van Crohn, surf naar www.controleercrohn.be 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen