Apothekers bedenken alternatief voor goedkope medicijnen

Array

De 225 apothekers van de keten Mediq Apotheken hebben gisteren in een kort geding een voorstel gedaan om onder het huidige geneesmiddelenbeleid van verzekeraars uit te komen.

Als de apotheker weer zelf mag bepalen welk merk medicijnen hij in de schappen legt, dan zal hij voor dat geneesmiddel geen hogere prijs vragen dan het merk dat volgens de zorgverzekeraar het goedkoopst is. Op die manier zijn de zorgverzekeraars niet duurder uit, terwijl de apotheker toch meer keuzevrijheid heeft, aldus Mediq. Dit voorstel kwam gisteren op tafel tijdens een kort geding tussen Mediq Apotheken en de zorgverzekeraars VGZ, IZZ, Trias en Univé (kortweg Uvit).

Door het preferentiebeleid kunnen de zorgverzekeraars een lage prijs bedingen.Apothekers zijn hier fel tegen. De merken van fabrikanten waarmee zij prijsafspraken hadden gemaakt, kunnen zij nu niet meer verkopen. Daarmee lopen de apotheken soms hoge marges mis. Op de geneesmiddelen die zij nog wel mogen verkopen, verdienen ze nauwelijks iets. De apothekers hinderen daarom het beleid van de zorgverzekeraars. Zij kiezen toch zelf welke merken medicijnen ze verkopen; dan maar zonder vergoeding van de verzekeraar. Uvit spande daarop het gisteren in Utrecht dienende kort geding aan.

'Het idee van de zorgverzekeraars werkt niet, omdat ze niet in pakketten denken', zei Michiel Quarles van Ufford, zegsman voor de apothekers. 'Je maakt namelijk een pakketafspraak met een fabrikant, zodat hij al je medicijnen levert. Op die manier kun je die medicijnen van dat ene merk even goedkoop aanbieden als dat andere merk dat de verzekeraar wil.'

De rechter leek er oren naar te hebben, mits die prijsafspraak lange tijd aanhoudt. Een garantie die de apothekers graag gaven.

De rechter doet op 15 augustus uitspraak.

Bron: FD 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen