Beloningssysteem voor transparante kwaliteit in de zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert staatssecretaris Bussemaker om een beloningssysteem voor kwaliteit in de zorg uit te stellen. De NZa adviseert te wachten totdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de kwaliteitsdata voldoende heeft kunnen toetsen in de praktijk. In de tussentijd pleit de NZa ervoor om juist zorgaanbieders te belonen die meewerken aan het transparant maken van kwaliteit. Tegen partijen die niet mee willen werken kan de NZa handhavend optreden.

Staatssecretaris Bussemaker heeft de NZa in een uitvoeringstoets gevraagd om een beloningssysteem voor goede kwaliteit van de zorg uit te werken. De NZa is het met de staatssecretaris eens dat kwaliteit in de zorg een centrale rol moet krijgen. In de sectoren verpleging, verzorging en thuiszorg zijn de laatste jaren belangrijke ontwikkelingen gerealiseerd. Het plan van de staatssecretaris om goede kwaliteit in deze sectoren te belonen met een bonus komt naar de mening van de NZa te vroeg. Wie de bonus krijgt hangt af van kwaliteitsindicatoren uit het Kwaliteitskader dat mede door de sector is opgesteld. De ontwikkeling van het Kwaliteitskader ziet de NZa als een positieve ontwikkeling die in de toekomst een bijdrage zal leveren aan de transparantie van de kwaliteit van de zorg.

 

Voor een betrouwbaar beeld moeten de meetinstrumenten en het model zelf geëvalueerd worden of ze daadwerkelijk een betrouwbaar beeld geven van de kwaliteit van de zorg. Pas dan is het systeem geschikt als meetinstrument voor beloningen. In de tussentijd stelt de NZa voor om zorgaanbieders een bonus te geven als zij transparant zijn over kwaliteit van de zorg. Tegen zorgaanbieders die niet mee willen werken, kan de NZa handhavend optreden. Het advies is afgestemd met de IGZ.

 

Brief Uitvoeringstoets Best Practices 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen