Gevaar Marburgvirus voorbij

Array

Het gevaar van verdere verspreiding van het Marburgvirus in Nederland is voorbij. Op 11 juli overleed een Nederlandse vrouw aan deze ernstige ziekte, die zij had opgelopen in Oeganda tijdens een bezoek aan een vleermuizengrot.Het is nu drie weken geleden dat mensen in contact kwamen met deze patiënte. Men kan tot maximaal 21 dagen na contact met een Marburgpatiënt zelf ziek worden. Honderddertig mensen die contact hebben gehad met de patiënte tijdens de besmettelijke periode, dienden twee maal per dag hun temperatuur te meten. Dat is nu niet meer nodig.

Tevens stopt het LUMC de extra controlemaatregelen op verspreiding van de virusinfectie. Geen van de betrokken medewerkers die uit voorzorg extra werden gevolgd heeft een infectie met het Marburgvirus opgelopen. Nu de maximale incubatieperiode van 3 weken is afgesloten, is er geen risico meer dat zich alsnog een Marburgvirusinfectie voor zal doen.  Patiënten, bezoekers en overige medewerkers hebben geen risico gelopen op besmetting.

Geen van de medewerkers van het Elkerliek ziekenhuis die enige vorm van contact heeft gehad met de op 11 juli aan Marburg overleden patiënt, is besmet geraakt. Behalve een gevoel van opluchting geven de ontwikkelingen reden tot tevredenheid over de effectieve toepassing van de geldende hygiënemaatregelen.

Alle betrokken medewerkers hebben trouw, tot en met 21 dagen na hun laatste contact, twee maal per dag hun temperatuur gemeten en laten registreren. Deze maatregel was nodig omdat een temperatuur van 38 graden C. of meer het eerste signaal van besmetting met het Marburgvirus kan zijn.

De hele periode is vanuit de Raad van Bestuur, de afdeling ziekenhuishygiëne en de direct leidinggevenden intensief contact onderhouden met betrokken medewerkers. Duidelijke informatie en persoonlijke aandacht hebben bijgedragen aan de relatief rustige sfeer waarin de afgelopen, toch spannende weken, zijn verlopen. Degene die hun vakantie noodgedwongen hadden uitgesteld, zijn inmiddels afgereisd. 

De afgelopen drie weken zijn landelijk ruim 100 personen gevolgd. Voor betrokkenen buiten het Elkerliek ziekenhuis loopt de controle af op vrijdagmiddag 1 augustus. Berichtgeving hierover wordt door het RIVM verzorgd. Er zijn geen verdere gevallen van Marburgvirusinfectie in Nederland gemeld.

Geen van de gecontroleerde contacten heeft een infectie met het Marburgvirus opgelopen.

Bron: Elkerliek, RIVM & LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen