GGD Amsterdam zoekt 8.000 à 12.000 mannen

0
259

De GGD biedt, in samenwerking met vrijwilligers van Schorer, tijdens de GAYPRIDE gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B, voor mannen die seks hebben met mannen. De GGD hoopt mede door deze actie ongeveer 8.000 à 12.000 mannen in Amsterdam te bereiken die zich nog niet hebben laten vaccineren. Sinds de start in 2002 van de landelijke vaccinatiecampagne voor risicogroepen zijn er in Amsterdam circa 8000 mannen gevaccineerd. Toch lopen er elk jaar nog tientallen mannen die seks hebben met mannen een hepatitis B infectie op. Omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid zich te laten vaccineren, de vaccinatie hebben uitgesteld of zich veilig waanden omdat ze veilige seks hebben of een vaste partner.

Hepatitis B
Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door een virus dat men oploopt via seksueel contact of bloed-bloed contact. Het is een ziekte die ernstig kan verlopen en de lever kan er blijvend beschadigd door raken. Het komt voor dat mensen geen klachten hebben maar wel besmet zijn en het virus kunnen verspreiden, zonder het zelf in de gaten te hebben. Hepatitis B is erg besmettelijk: zowel sperma, voorvocht als bloed kan het virus overbrengen. Ook door gezamenlijk gebruik van tandenborstels en scheermesjes kan het virus worden overgedragen. Alleen een volledige vaccinatieserie kan hepatitis B voorkomen


Vaccinatie hepatitis B

Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit een serie van drie vaccinaties verdeeld over een half jaar. Belangrijk is om de vaccinatieserie af te maken. Na drie vaccinaties zijn 90-95% van de mensen levenslang beschermd.

Voor wie is de gratis hepatitis B vaccinatiecampagne?
De landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B is bedoeld voor personen met verhoogd risico op hepatitis B, waaronder mannen die seks hebben met mannen. Deze risicogroepen kunnen het hele jaar door terecht voor gratis vaccinaties bij de GGD. Er zijn speciale spreekuren waar men op afspraak terecht kan.

De vaccinatieactiviteiten vinden plaats op :

Vrijdag 1 augustus: AMSTEL 19-22 uur

Zaterdag 2 augustus: REGULIERDWARSSTRAAT 16-20 uur

Zondag 3 augustus: STOPERA 16-20 uur