Journalisten en kinderen mijden lidwoorden om hersenen efficiënt te gebruiken

Array

Journalisten die krantenkoppen schrijven en kleine kinderen die een taal leren hebben met elkaar gemeen dat ze vaak de lidwoorden weglaten. In haar proefschrift toont taalkundige Joke de Lange aan dat dit in beide gevallen dezelfde oorzaak heeft: de noodzaak om de hersenen bij taalproductie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

De Langes bevindingen zijn interessant voor redacteurs en journalisten. Zo toont ze aan hoe je de meest optimale manier om een krantenkop te schrijven kunt berekenen. Bovendien presenteert ze de resultaten van het eerste onderzoek ooit gehouden met Nederlandstalige, Italiaanstalige en Duitstalige sprekers die hun oordeel gaven over wat wel en niet kan worden weggelaten in een krantenkop in hun taal.

Dit is het eerste onderzoek naar de rol die psycholinguïstische mechanismen spelen in de journalistiek. Een redacteur die een krantenkop schrijft, blijkt te worden beïnvloed door vergelijkbare subtiele mechanismen als een kind dat een taal leert. De uitwerking van deze mechanismen verschilt van taal tot taal. De Lange heeft voor haar onderzoek een database aangelegd van Nederlandse, Italiaanse en Duitse krantenkoppen.

  05-09-2008, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Joke de Lange, Geesteswetenschappen Proefschrift: Article Omission in Headlines and Child Language: A Processing Approach Promotor 1: Prof.dr. P.H.A. Coopmans Copromotor 1: Dr. S. Avrutin
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen