Veranderende hersenactiviteit bij kinderen met obesitas

Array

Kinderen met zeer ernstig overgewicht (obesitas) hebben afwijkende patronen van hersenactiviteit. De communicatie tussen de verschillende hersengebieden is bij deze kinderen anders dan bij hun slanke leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit onderzoek naar de effecten van obesitas op het brein van de afdelingen kinderendocrinologie en klinische neurofysiologie van VU medisch centrum. Hiermee wordt bevestigd dat obesitas aantoonbaar invloed heeft op de hersenfunctie.

De onderzoekers vergeleken de hersenactiviteit van een groep van elf zeer zware meisjes met een controlegroep bestaande uit meisjes met een normaal gewicht. Fors overgewicht houdt op latere leeftijd verband met veranderingen in de hersenen en achteruitgang van de hersenfunctie. Het onderzoek zet een belangrijke stap door aan te tonen dat veranderingen in hersenactiviteit al op jonge leeftijd aanwezig zijn, ver voor de latere achteruitgang. Hiermee wordt het belang onderstreept om al op jonge leeftijd te beginnen met de aanpak van dit gezondheidsprobleem.

De precieze oorzaken van de veranderingen in hersenactiviteit en de onomkeerbaarheid ervan, moeten nog verder worden onderzocht. Wellicht speelt een veranderde stofwisseling, bijvoorbeeld van vetten of insuline, hierbij een rol. Een andere verklaring kan zijn dat kinderen met ernstig overgewicht een verhoogde motivatie en gevoeligheid voor eten hebben.

Bron: VUmc 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen