Effect van serious gaming bewezen

Array

Het UMC Utrecht werkt aan een serious game voor jonge dokters om incidenten in de patiëntenzorg te verminderen. Hoofdonderzoeker is de Amerikaanse psycholoog Pam Kato. Dat serious gaming werkt, heeft Kato bewezen met ‘Re-Mission’: een game waarmee de therapietrouw van jonge kankerpatiënten toeneemt. De resultaten van het onderzoek staan vanaf 4 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Serious game betekent dat het spel niet alleen dient ter vermaak, maar vooral om er iets van te leren. Het spel dat het UMC Utrecht ontwikkelt is bedoeld om beginnende artsen te laten oefenen met incidenten die weinig voorkomen in de praktijk. “Juist doordat die incidenten weinig voorkomen, is het voor een dokter lastig er ervaring mee op te doen”, aldus Kato. Doel is het voorkomen van vermijdbare fouten. Kato: “Jonge dokters hebben een grote verantwoordelijkheid en moeten vaak acuut beslissingen nemen. Een ervaren arts is supervisor die in dringend geval telefonisch kunt consulteren. Op welk moment doe je dat? Hoe voorkom je dat je te laat belt? En wat doe je in de tijd die het de supervisor kost om naar het ziekenhuis te komen?”

De studie naar de werking van Re-Mission is het grootste gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoek naar de werking van games als interventie ooit. Kato onderzocht met subsidie van het Amerikaanse HopeLab het effect bij 375 jongeren in 34 Amerikaanse, Canadese en Australische ziekenhuizen. Re-Mission toont aan dat een speciaal ontwikkelde videogame therapietrouw bij jonge kankerpatiënten kan bevorderen. In Re-Mission reist een microscopische robot met de naam Roxxi door het lichaam heen. Roxxi vernietigt kankercellen en vecht met de neveneffecten van kanker en kankerbehandelingen. Deelnemers in de studie hadden hogere niveaus van chemotherapie in hun lichaam en namen hun antibiotica meer consistent. Kinderhematologen van het UMC Utrecht overwegen de methode ook voor hun patiënten toe te passen.

Het is de verwachting dat einde van 2008 een prototype beschikbaar is van het Utrechtse spel voor jonge dokters. Voor de ontwikkeling van de game en het onderzoek naar het daadwerkelijke effect ervan –maken artsen straks ook minder fouten?- is het UMC Utrecht op zoek naar sponsors.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen