Startsein voor invoering zorgzwaartebekostiging

Array

NZa:deel instellingen moet zich voorbereiden op 2% afbouw in 2009

De staatssecretaris van VWS heeft vandaag bekend gemaakt hoe de overgang van historische instellingsbudgetten naar zorgzwaartebekostiging in AWBZ gaat verlopen. De invoering van zorgzwaartepakketten (ZZP’s) in de AWBZ vindt geleidelijk en zorgvuldig plaats. Het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is daarmee overgenomen. De invoering van ZZP’s is een belangrijke stap richting een meer clientvolgende wijze van bekostiging. Ook heeft de NZa een voorstel gedaan om de administratieve lasten voor aanbieders en zorgkantoren aanzienlijk te beperken.

Financieel effect

De omzetting naar ZZP-budgetten in 2009 heeft voor alle zorgaanbieders en zorgkantoren financieel effect. De nieuwe bekostigingswijze op basis van zorgzwaarte betekent dat zorgaanbieders geen geld meer krijgen voor de toegelaten capaciteit, maar voor de geleverde prestatie per client. De hoogte van het beschikbare bedrag per client wordt bepaald aan de hand van de zorgzwaarte van de client. De bekostigingswijze geldt voor AWBZ-clienten die wonen en zorg krijgen in een zorginstelling.

In 2009 worden de productieafspraken nog eenmaal gemaakt op basis van de huidige bekostigingsparameters. Dit is nog één keer nodig om het huidige budget zorgvuldig om te zetten naar het nieuwe budget. Op basis van de ZZP opgave in maart 2009 zal de NZa 2% corrigeren bij aanbieders met een lagere ZZP opgave dan het budget op basis van de huidige parameters (de zgn. afbouwers). De middelen die hierbij vrijkomen worden door de NZa vervolgens ingezet voor de aanbieders die naar hun ZZP budget toe groeien (de zgn. opbouwers).

Voor zorgaanbieders die in maart 2009 meer dan 13% moeten afbouwen of opbouwen voert de NZa een Maatwerkregeling uit.

Aanbieders en zorgkantoren dienen in november 2009 hun budgetaanvraag 2010 bij de NZa in te dienen op basis van ZZP’s. In 2010 vindt de bekostiging plaats op basis van ZZP’s.


Vermindering administratieve lasten

Om de administratieve lasten te verminderen zullen de budgetrondes van de NZa worden afgestemd op de budgetcyclus van de aanbieders. Vanaf 2010 ontvangen de zorgaanbieders in de 1e week van januari hun tariefbeschikking in plaats van medio mei.

De NZa zal de aanbieders en zorgkantoren middels circulaires informeren over de stapsgewijze invoering zorgzwaartebekostiging. Op de website van de NZa wordt binnenkort een webdossier ingericht.

Bijlagen:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen