Koortsstuipen en epilepsie

De resultaten van het proefschrift van Koen van Gassen suggereren dat koortsstuipen direct kunnen bijdragen aan temporaalkwab epilepsie (TLE). Daarnaast stelt hij dat de gevoeligheidsgenen voor koortsstuipen anders zijn dan de gevoeligheidsgenen voor TLE.

Koortsstuipen zijn stuiptrekkingen die kunnen optreden bij hoge koorts in jonge kinderen. Meestal zijn deze stuiptrekkingen relatief onschadelijk, maar in sommige kinderen kunnen ze uiteindelijk leiden tot TLE. Het is echter niet duidelijk of koortsstuipen zelf de kans verhogen op TLE of dat er al een prenatale schade of genetische gevoeligheid bestaat waardoor deze kinderen koortsstuipen en TLE ontwikkelen.

Tijdens zijn promotieonderzoek zocht Van Gassen naar sleutelgenen, -eiwitten en -processen die een rol spelen bij TLE, koortsstuipen en epileptogenese. Zijn resultaten suggereren onder meer dat ontregeling van natriumkanalen een rol speelt in TLE.

04-09-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Koen van Gassen, Geneeskunde
Proefschrift: MOLECULAR CHARACTERIZATION OF FEBRILE SEIZURES AND TEMPORAL LOBE EPILEPSY – towards unraveling epileptogenesis and febrile seizure susceptibility –
Promotor 1: Prof.dr. J.P.H. Burbach
Promotor 2: Prof.dr. D. Lindhout
Copromotor 1: Dr. P.N.E. de Graan

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen