Kinderwensspreekuur tot 2010 voor eigen rekening

Array

Minister Klink zal de kinderwensspreekuren vooralsnog niet opnemen in het basispakket. De reden is dat hij eerst het oordeel van het College van Zorgverzekeringen hierover wil afwachten. Pas in 2009 zal dit bekend zijn. Tot die tijd betalen ouders het consult zelf. De KNOV heeft binnenkort een overleg met de minister. Hierin komen maatregelen die de babysterfte rondom de geboorte moeten terugdringen ongetwijfeld aan de orde. De beroepsvereniging zal dan het belang aankaarten van versnelde opname van preconceptiezorg in de verloskundige basisvoorzieningen.

De Gezondheidsraad adviseerde de minister vorig jaar al om standaardgesprekken over leefstijl, foliumzuurgebruik, medicijnen, gevaarlijke stoffen en erfelijke ziekten in te voeren in de periode voor de zwangerschap.

De minister neemt dit advies niet zonder meer over. Hij wil eerst het oordeel van het College voor Zorgverzekeringen afwachten over welke delen van het preconceptieconsult opgenomen zouden moeten worden in de standaardzorg. Dit zal niet voor 2009 rond zijn.

Uit de brief “Ketenzorg zwangerschap en geboorte” die de minister op 16 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat hij alles op alles wil zetten om de verloskundige zorg voor alle groepen in de samenleving gelijk te trekken.

Vooral voor vrouwen uit achterstandswijken en immigrantenvrouwen is preconceptiezorg van groot belang. Becker-Hoff betreurt daarom dat het besluit om preconceptiezorg in te voeren zo lang op zich laat wachten: “De deur naar invoering staat gelukkig wel open, maar ondertussen bouw je wel weer een achterstand van twee jaar in voor de groepen die die zorg zo hard nodig hebben.”

Ook Pauline Verloove, emeritus hoogleraar en mede-auteur van het advies van de Gezondheidsraad, vindt het jammer dat de minister het advies niet gelijk overneemt: “Als voorlichtingsgesprekken vanzelfsprekend worden, bereik je de mensen die risico’s lopen.”

“Zonde”, zegt ook Simone Buitendijk, bijzonder hoogleraar preventieve gezondheidszorg voor kinderen bij het Leids Universitair Medisch Centrum: “Het bespaart juist kosten.” Volgens Buitendijk zouden de kosten voor het preconceptiezorgprogramma (geraamd op 16 miljoen euro per jaar) al worden terugverdiend wanneer er tien kinderen minder extreem vroeg geboren zouden worden. Deze prematuren komen vaak in de intensive care en hebben een verhoogd risico op complicaties en handicaps in het verdere leven.

Bron: KNOV & NRC Handelsblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen