Dubbele beloning voor oud-bestuurders Zorgbalans

Zorgbalans, aanbieder van thuiszorg met verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Haarlem, heeft vorig jaar een kleine 1,4 miljoen euro extra uitgegeven aan salarissen voor de raad van bestuur. Het grootste deel ging op aan ontslagregelingen en salarissen van drie oud-bestuurders. Zorgbalans biedt thuiszorg aan en heeft in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen woon- en zorgcentra en verpleeghuizen. De organisatie heeft lastige jaren achter de rug. In 2006 raakte de instelling in een bestuurlijke en financiele crisis.

De bestuurders waren al in 2006 vertrokken of zaten thuis, maar ontvingen in 2007 naast hun ontslagvergoeding ook nog eens hun salaris gedurende een groot deel van het jaar. De stichting heeft vorig jaar een verlies geleden van bijna 9 miljoen euro.

Dit blijkt uit het jaarverslag van Stichting Zorgbalans over 2007. Volgens AbvaKabo-regiobestuurder Gert Noortman is de dubbele beloning des te opmerkelijker, omdat het bestuurders betreft die volgens hem mede verantwoordelijk zijn voor de malaise binnen Zorgbalans.

,,Het gaat om een zorgorganisatie waar gedwongen ontslagen zijn gevallen. Waar medewerkers met een heel mager sociaal plan zijn afgescheept, omdat er geen geld was. Maar nu blijkt dat er zakken met geld zijn gegaan naar bestuurders die voor de ellende verantwoordelijk waren.”

In een reactie laat Zorgbalans slechts weten dat er geen sprake is geweest van ‘excessieve betalingen’. Verder wil de organisatie geen inhoudelijk commentaar geven.

De clientenraden van de Haarlemse zorgorganisatie Zorgbalans zijn zeer ongerust over de kwaliteit van zorg in de organisatie. Dat blijkt uit een brandbrief die de centrale clientenraad aan de raad van bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gestuurd.

In de brief aan de raad van bestuur eist de centrale clientenraad dat het vertrouwen van de medewerkers in het bestuur wordt hersteld. Volgens de clientenraad van Zorgbalans is het aantal uitzendkrachten dat in de organisatie werkt veel te hoog. Daarbij is het niveau van deze uitzendkrachten bedroevend laag. De raad verlangt een deltaplan van het bestuur om het sterke ziekteverzuim en leegloop van gekwalificeerd personeel tegen te gaan. De clienten vragen zich af of de raad van bestuur voor zichzelf een beeld heeft van wat de minimale eisen zijn die gesteld moeten worden aan kwalitatief goede en verantwoorde zorg. In de brief staat: ‘Sinds de fusie per 1 januari 2006 tussen de Zorgplan Groep en de Stichting Ouderenzorg Velsen is het bergafwaarts gegaan en blijft essentiele verbetering uit. Zo langzamerhand bekruipt ons, leden van de centrale clientenraad Zorgbalans, een gevoel van machteloosheid. De grens van wat wij voor onze verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen nadert.’ Een inspecteur van IGZ is in het verleden al meerdere malen gaan praten met de raad van bestuur van Zorgbalans. Ondermeer vanwege de bestuurscrisis die er in 2006 heerste. “Bij het laatste bezoek is de indruk ontstaan dat de situatie onder controle was. Onze inspecteur gaat nu op basis van deze brief weer praten met het bestuur. Het is een zorgwekkende situatie.”

Niet alleen de clientenraad en de IGZ uitten hun bezorgdheid over de gang van zaken bij Zorgbalans. In oktober 2007 had de Verpleegkundige Advies Raad van Zorgbalans al tijdens een vergadering van de ondernemingsraad gevraagd of de OR het vertrouwen in het bestuur gaat opzeggen. Daarnaast wilde de Verpleegkundige Advies Raad van de OR weten hoe het mogelijk is dat Zorgbalans zoveel verlies lijdt.

Bron: Haarlems dagblad & Zorgvisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen