Nachtmerries

Nachtmerries zijn niet alleen iets voor kinderen. Ongeveer de helft van de volwassenen heeft er wel eens een, en 2 tot 8 procent heeft ze zelfs regelmatig. Zeker als ze je slaap verstoren of je stress bezorgen, is het van belang om de oorzaak te bepalen, zodat je ze kan verminderen. Een nachtmerrie doet zich het vaakst voor tijdens de REM-slaap, en omdat de REM-slaap langer wordt naarmate de nacht vordert, gebeuren de meeste nachtmerries in de vroege uurtjes.

Het onderwerp verschilt, afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, al zijn er dromen die wereldwijd terugkeren, zoals vallen van grote hoogte of te traag lopen om aan iets te ontsnappen. Een nachtmerrie is niet hetzelfde als een ‘nachtterreur’. Deze soort droom vindt eerder vroeg in de nacht plaats en doet je wel angstig wakker worden, maar je weet niet waarom.

Een oorzaak voor de nachtmerries is er niet meteen, maar verschillende factoren kunnen wel bijdragen. Een late snack en bepaalde medicatie zoals antidepressiva en pillen voor de bloeddruk zouden deze nare dromen kunnen triggeren. Ook slaaptekort kunnen de nachtmerries verergeren, terwijl deze zelf het slaaptekort kunnen veroorzaken.

Daarnaast kunnen ook psychologische problemen, zoals angst en depressies, of slaapproblemen, zoals slaapapneu en het rusteloze benensyndroom, nachtmerries opwekken.

Gevolgen?
Niet iedereen lijdt onder de nachtmerries, maar ze kunnen wel de stress verhogen en psychologische neveneffecten veroorzaken. Ook zelfmoordneigingen kunnen een oorzaak hebben in nachtmerries, al is het verband zeker niet causaal.

Het slaaptekort dat kan ontstaan door de nachtmerries, kan op zijn beurt aanleiding geven tot meer hartziekten, depressies en obesitas. Wie aan nachtmerries lijdt door het posttraumatisch stresssyndroom, kan negatieve gezondheidseffecten ondervinden.

Behandelingen?
Soms is veranderen van medicatie of de dosis ervan of je laten behandelen voor bepaalde slaapproblemen al voldoende. Anderen moeten meer moeite doen: gedrag veranderen of in therapie gaan, om de onderliggende problemen aan te pakken. Een regelmatig slaappatroon, een rustige, verluchte slaapkamer en voldoende beweging kunnen ook bijdragen aan een nachtmerrieloze slaap. (edp)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

8 thoughts on "Nachtmerries"

  1. Redactie Medicalfacts/JB

    test

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    test2

  3. Redactie Medicalfacts/JB

    test3

  4. Redactie Medicalfacts/JB

    test6

  5. Redactie Medicalfacts/JB

    test7

  6. Redactie Medicalfacts/JB

    test9

  7. Redactie Medicalfacts/JB

    test15

  8. Redactie Medicalfacts/JB

    test16

Comments are closed.

Recente artikelen