Bedrocan Tabletten in de maak

0
594

De overheid staat sinds 2001 beperkt onderzoek naar medicinale cannabis toe. Nadat deze toestemming twee keer was verlengd, besloot minister Ab Klink in november 2007 onderzoek naar medicinale cannabis nog eens vijf jaar toe te staan.


De geneesmiddelenindustrie is er maar wat blij mee. Farmaciebedrijf Echo Pharmaceuticals uit Weesp bijvoorbeeld, heeft een tablet ontwikkeld, waarmee dit jaar klinische proeven gedaan zullen worden. Dit tablet, geproduceerd door het bedrijf Bedrocan, bevat het belangrijkste werkzame bestanddeel van cannabis: delta 9-tetrahydrocannabinol (THC) in farmaceutisch zuivere vorm.


Staat Nederland alleen met onderzoek naar medicinale cannabis? Nee, ook buitenlandse bedrijven werken aan ‘cannabisgeneesmiddelen’. Zo maakt het Britse GW Farmaceuticals het op cannabis gebaseerde pijnbestrijdend medicijn Sativex.

Dit middel, dat in sprayvorm wordt toegediend en verlichting brengt aan patienten met multiple sclerose, wordt in Canada door het Duitse Bayer Healthcare op de markt gebracht. Als de goedkeuring van de Britse overheid binnen is, zal Bayer het middel ook in Engeland op de markt brengen.

Na goedkeuring in de Verenigde Staten, zal Sativex daar door Otsuka vermarkt worden

Echo Pharmaceuticals ontwikkelt THC tablet Namisol

 

Het Nederlandse bedrijf Echo Pharmaceuticals ontving meerdere miljoenen euro’s van een buitenlandse investeerder om klinisch onderzoek te doen met hun THC-tablet Namisol. Echo Pharmaceuticals werkt samen met cannabiskweker Bedrocan en met de bedrijven Farmalyse en Feyecon. De THC van Namisol wordt rechtstreeks uit cannabisplanten getrokken die rijk zijn aan dronabinol met een zuiverheid van meer dan 99 procent. Farmalyse en Feyecon ontwikkelden een procestechniek om droog poeder te maken voor de productie van tabletten. De tabletten laten een goede opname van dronabinol toe via de slijmvliezen in de mond.

 

De dronabinol die voor Marinol van Solvay Pharmaceuticals gebruikt wordt en in de VS goedgekeurd werd in 1985, is synthetisch aangemaakt. Marinol is verkrijgbaar in capsules met 2,5 mg, 5 mg en 10 mg THC, opgelost in sesamolie. De dronabinol van de Duitse bedrijven THC Pharm en Bionorica Ethics wordt gewonnen door het isomeren van cannabidiol uit vezelhennep. Het is mogelijk om daaruit olieachtige oplossingen te produceren (voor oraal gebruik) en alcoholische oplossingen (voor inhaleren via een verdamper). De dronabinol in Sativex van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals is een component van een alcoholisch extract van de volledige plant. De dronabinol en cannabidiol in Sativex worden gedeeltelijk opgenomen door de slijmvliezen in de mond en gedeeltelijk door het spijsverteringsstelsel na het inslikken van de vloeistof. Website van Echo Pharmaceuticals: http://www.echo-pharma.com

Vorig artikelVerantwoordelijkheid bij medicatiefouten
Volgend artikelNCV verwelkomt het 10.000ste lid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.