Diabetes Fonds pleit voor vergoeding nieuwe sensor

Array

Het Diabetes Fonds betreurt de opstelling van verzekeraars wat betreft de vergoeding van de insulinepomp met sensor. Onlangs kregen verschillende diabetespatienten te horen dat de sensor niet (meer) vergoed wordt.

Gebruik van de sensor in combinatie met een insulinepomp is een veelbelovende ontwikkeling voor bepaalde groepen mensen met diabetes. Hierdoor kunnen zij beter leven met diabetes en kunnen complicaties op langere termijn, zoals hartproblemen en nierfalen, voorkomen worden.

De insulinepomp wordt door steeds meer mensen met diabetes gebruikt en zorgt voor een continue toediening van insuline. De sensor die hieraan gekoppeld kan worden, meet continu de glucose-waarde in het bloed. Met een piep wordt aangegeven wanneer de glucosewaarde te laag wordt. De patient kan dan via de pomp de insulinetoediening verminderen en maatregelen nemen. Inmiddels is er een groep van enkele honderden diabetespatienten die met de sensor veel stabieler is ingesteld.

Hanneke Dessing, adjunct directeur van het Diabetes Fonds: ‘Het effect van de sensor is weliswaar nog niet waterdicht wetenschappelijk bewezen, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat dit voor bepaalde groepen patienten een flinke vooruitgang betekent in de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een te lage bloedsuiker niet goed aanvoelen en daardoor in de problemen komen, of zwangere vrouwen waarbij het belangrijk is om de gezondheid van moeder én kind niet in gevaar te brengen. Wij vinden als wetenschappelijk fonds natuurlijk dat het effect van de sensor goed onderbouwd moet worden en dat onderzoek moet ook plaatsvinden, maar goed onderzoek kost vaak veel tijd. Als we altijd wachten op een volledige wetenschappelijke onderbouwing terwijl er in de klinische praktijk al duidelijke gunstige effecten worden gezien, dan zouden veel nieuwe ontwikkelingen onterecht in de kiem gesmoord worden of veel later beschikbaar komen voor patienten’.

Diabetes is een aandoening die dagelijks impact heeft op het leven van mensen en van hun omgeving. En waar mensen hun leven lang last van hebben met soms levensbedreigende complicaties. Juist daarom vindt het Diabetes Fonds het belangrijk om te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen voor hen snel beschikbaar komen.
Het Diabetes Fonds pleit er dan ook voor om de sensor voor specifieke groepen patienten wel te vergoeden.

Het gaat om een pomp zoals onderstaande:

INSULINEPOMP MET CONTINUE GLUCOSEMONITORING VAN Mxxx (edit redactie)

Vanaf nu kunnen mensen met diabetes beschikken over een insulinepomp die niet alleen insuline afgeeft, maar daarnaast de mogelijkheid biedt om continu glucose te meten: een belangrijke stap op weg naar de kunstmatige bètacel.


288 metingen per dag
De basis van continue glucosemonitoring wordt gevormd door een sensor die onderhuids wordt ingebracht. Uit de stroom van metingen die deze sensor doet, wordt iedere 5 minuten een gemiddelde glucosewaarde berekend. Zo ontstaan er dus
288 meetwaarden per dag waarmee het glucoseverloop uitstekend gevolgd kan worden. Deze techniek is door Medtronic ontwikkeld en wordt al enkele jaren door ziekenhuizen gebruikt om glucoseschommelingen bij diabetespatienten gedurende een paar dagen te meten en na afloop te bekijken.
Continue glucosemonitoring gaat een stapje verder. Hierbij worden de actuele gemeten glucosewaarden op een scherm weergegeven. Omdat ook de trend aangegeven wordt en er bovendien alarmgrenzen kunnen worden ingesteld, geeft continue glucosemonitoring gebruikers de mogelijkheid om te reageren op wat er gebeurt. Door tijdig in te grijpen kunnen hypers en hypo’s vermeden worden en blijft de glucose binnen de zelfgekozen streefwaarden.

Onderzoek
Eind 2006 heeft het Amerikaanse vakblad ‘Diabetes Care’ (van de “American Diabetes Association”) de resultaten bekendgemaakt van het internationale GuardControl-onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat diabetespatienten die gebruik maken van de nieuwe continue glucosemonitoring van Medtronic, beter in staat zijn om hun bloedglucose te reguleren dan patienten die alleen vingerprikmetingen gebruiken.

Het HbA1c-gehalte – een graadmeter voor de gemiddelde bloedglucose over een periode van 8-10 weken – van de groep patienten die gebruik maakten van continue glucosemonitoring met de Guardian RT, was na 12 weken gemiddeld met 1 procentpunt gedaald en 26% van deze groep bereikte zelfs een verlaging van meer dan 2 procentpunten. Bij de groep patienten die alleen gebruik maakten van vingerprikmetingen was de daling gemiddeld 0,4 procentpunten.

Deze resultaten zijn van belang, omdat uit andere onderzoeken is gebleken dat met iedere daling van het HbA1c-gehalte met 1 procentpunt, het risico op de complicaties van diabetes met 35% vermindert. Een lager HbA1c-gehalte verlaagt dus de kans op niercomplicaties, zenuwaandoeningen, oogafwijkingen en de aantasting van hart en bloedvaten.

Klaar voor de toekomst
Omdat het GuardControl-onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van continue glucosemonitoring zo veel voordelen geeft, heeft Medtronic besloten vanaf
februari iedere patient die voor een insulinepomp van Medtronic kiest, een Paradigm REAL-Time insulinepomp te leveren. De Paradigm REAL-Time is een geavanceerde insulinepomp waarmee de gebruiker de toediening van insuline eenvoudig kan aanpassen aan zijn of haar levensstijl. Daarnaast biedt deze pomp de mogelijkheid om continu actuele glucosewaarden af te kunnen lezen op een manier die identiek is aan de Guardian RT die in het GuardControl-onderzoek is gebruikt.

Voor het gebruik van continue glucosemonitoring bij de Paradigm REAL-Time insulinepomp is wel nog een startpakket nodig dat niet standaard bij de pomp geleverd wordt, en dat ook nog niet standaard door zorgverzekeraars vergoed wordt. In overleg met de behandelend arts kan in individuele gevallen een aanvraag voor vergoeding van dit startpakket voor glucosemonitoring bij de zorgverzekeraar worden ingediend. Medtronic is in gesprek met artsen en zorgverzekeraars om continue glucosemonitoring vergoed te krijgen. Patienten die voor een Paradigm REAL-Time pomp kiezen, hebben dus een optimale uitgangspositie om in de toekomst van de voordelen van continue glucosemonitoring te kunnen profiteren.
Met de introductie van Paradigm REAL-Time komt de kunstmatige bètacel een stukje dichterbij.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen