Kwakzalvers hebben nog steeds vrij spel in België

0
178

Kwakzalvers en ‘alternatieve geneesheren’ kunnen zich nog steeds probleemloos en zonder enige vorm van registratie vestigen in ons land. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Guido De Padt (Open Vld). In 1999 werd nochtans een wet goedgekeurd om de niet conventionele praktijken inzake de geneeskunde aan banden te leggen.

De Padt vroeg minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx of ze zicht heeft op het aantal ‘kwakzalvers’ dat in Belgie is gevestigd. “Er bestaan geen statistieken over illegale geneeskundige praktijken”, antwoordt Onkelinx.

Geen overzicht
In 1999 werd nochtans een wet gestemd om de homeopaten, chiropractoren, osteopaten en acupuncturisten aan banden te leggen. Er zou voor elke geneeswijze een kamer worden opgericht die voorwaarden opstelt voor de uitoefening van de praktijk. De geneesheren zouden een getuigschrift moeten halen en zich houden aan een beperkte lijst met toegestane handelingen.

Negen jaar na de goedkeuring van de wet geeft Onkelinx echter toe dat er nog geen stappen zijn ondernomen om de verplichtingen in de praktijk te brengen. “Het is voor mijn administratie onmogelijk om alle zogezegde genezers op te sporen”, stelt Onkelinx in een schriftelijk antwoord.

Vrij spel

De Padt concludeert dat iedereen in Belgie dus vrij is om zich homeopaat, chiropractor of wat dan ook te noemen. “Het komt enkel tot een proces als er zware slachtoffers vallen die bereid zijn om een klacht in te dienen”, stelt het Kamerlid. “Zolang kwakzalverij in de wettelijke grijze zone blijft, zal het aantal cowboys dat het erop waagt snel geld te verdienen in de medische sector nog toenemen.”

Vorig artikelKnelpunten m.b.t. gebruik gebarentaal
Volgend artikelMeer bescherming voor Belgische wilsonbekwamen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.