Medische apparatuur kunnen gehackt worden

Array

Geïmplanteerde medische apparatuur zoals pacemakers en defibrillators kunnen gehackt en ontregeld worden. Dat hebben veiligheidsexperts op de Black Hat conventie in Las Vegas gezegd, zo schrijft de Nederlandse internetnieuwssite Webwereld. Hackers kunnen persoonlijke gegevens buit maken, medische apparatuur resetten en de batterijen leeg laten lopen, waardoor de patient de batterij eerder dan gepland operatief moet laten vervangen, waarschuwen Tadayoshi Kohno en Kevin Fu, assistant professoren in computerwetenschap aan respectievelijk de Universiteit van Washington en Massachussets Amherst.

Epileptici
Er bestaat, vervolgt Webwereld, nog geen direct gevaar voor patienten, maar de professoren dringen niettemin aan op maatregelen om de medische apparatuur hackbestendig te maken. “Eerder hebben hackers websites voor epileptici geïnfecteerd met malware. Na de hackaanval vertoonden de gehackte sites flitsen die voor een epileptische aanval kunnen zorgen. Volgens Fu is het aannemelijk dat zij er ook niet voor terug zullen deinzen om medische apparatuur te hacken”, luidt het.

Cardioverter-defibrillator

Kohmo en Fu zijn er zelf inmiddels, bij wijze van test, in geslaagd een implanteerbare cardioverter-defibrillator te hacken. Naast defibrillators maken ook insulinepompen, cochleaire implantaten, neurostimulatoren, pacemakers en zelfs kunstledematen gebruik van draadloze communicatie, besluit Webwereld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Medische apparatuur kunnen gehackt worden"

  1. Op Medlog een artikel gevonden over het hacken van de nieuwe generatie pacemakers. (http://www.geneeskunde.com/2008/03/17/lifehacking-pacemaker-hacking/) Zeer angstige ontwikkeling….

Comments are closed.

Recente artikelen