NCV verwelkomt het 10.000ste lid

Array

Onlangs kon de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) – een lidorganisatie van de NPCF – het 10.000ste lid verwelkomen. Een aantal jaren geleden is de NCV gestart met het gericht zoeken van de publiciteit en heeft de vereniging de samenwerking met kinderartsen, specialisten en dietisten op dit terrein geïntensiveerd. Mede als gevolg daarvan is het aantal leden en donateurs gegroeid van 4.500 in 2001 naar 10.000 in 2008. Hiermee is de NCV de snelst groeiende patientenvereniging van Nederland. Deze groei is van groot belang. Zo kan de NCV nog meer doen voor de patienten.


Coeliakiepatienten verdragen geen gluten. Gluten hebben een schadelijke werking op de darmen van coeliakiepatienten. Het vermijden van gluten, een glutenvrij dieet, is tot nu toe de enige behandeling. Een dieet zonder tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en haver moet voor de rest van het leven aangehouden worden. Deze granen komen voor in brood en broodproducten, maar worden ook verwerkt in heel veel andere levensmiddelen zoals: koek, gebak, snoep, soepen en sauzen.


De NCV is de afgelopen jaren succesvol geweest met de verspreiding van kennis van de aandoening en het ondersteunen van patienten. Vooral het vergroten van de bekendheid is van belang. Coeliakie is een ziekte met grote invloed op de levensstijl. Als het ziektebeeld eerder wordt onderkend, dan bespaart dat patienten de onzekere zoektocht. Ze kunnen eerder behandeld worden en kunnen meestal het nare, zieke gevoel achter zich laten.


Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen