Opslag stollingseiwitten belangrijk bij bloedstolling

De eiwitten Factor VIII en de Von-Willebrandfactor zijn belangrijke stoffen die betrokken zijn bij de bloedstolling. Erfelijke aandoeningen die leiden tot een verstoorde functie van factor VIII (hemofilie A) of von Willebrand factor (ziekte van von Willebrand) resulteren in een verhoogde neiging tot bloeden. In de bloedbaan circuleren de twee stollingsfactoren samen in een complex. Dit voorkomt dat factor VIII te vroeg opgeruimd wordt door het lichaam. De twee eiwitten worden echter vermoedelijk door verschillende cellen aangemaakt en moeten elkaar eerst vinden. Volgens de meest geaccepteerde theorie treffen de twee eiwitten elkaar in de bloedbaan waar ze een binding met elkaar aangaan. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat de beide eiwitten ook samen kunnen worden opgeslagen in dezelfde cel. Maartje van den Biggelaar bestudeerde de interactie tussen factor VIII en von Willebrand factor en de invloed van deze interactie op de opslag van de twee eiwitten. Ook bestudeerde ze een mogelijke behandeling van hemofilie A door cellen die von Willebrand factor aanmaken ook factor VIII te laten produceren.

 

27-08-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Maartje van den Biggelaar, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Factor VIII trafficking to Weibel-Palade bodies Promotor 1: Prof. Dr. K. Mertens Promotor 2: Prof. Dr. G. Storm Copromotor 1: Dr. J. Voorberg Copromotor 2: Dr. N. A. Kootstra

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen