Preventie baarmoederhalskanker

Begin juli heeft minister Klink het besluit genomen om vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het programma is bedoeld voor meisjes van 12 jaar en start in september 2009.

Vanaf de eerste helft van 2009 zal een inhaalcampagne gevoerd worden voor meisjes van 13 tot 16 jaar.

Het HPV is de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Jaarlijks telt Nederland circa 600 ziekte- gevallen en overlijden er 200 à 250 vrouwen aan. De Gezondheidsraad heeft berekend dat een landelijk vacci- natieprogramma tot een halvering van de ziektelast kan leiden.

De minister heeft nu een europese aanbestedings- procedure gestart. HPV-vaccinatie kan alleen in het Rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen als dit kosteneffectief is. Daarvoor zal de huidige prijs van het vaccin moeten dalen.
Naast vaccinatie tegen HPV blijft het 5-jaarlijkse uitstrijkje bestaan als middel om baarmoederhalskanker vroegtijdig te ontdekken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen