Zorgautoriteit vindt nieuw betalingssysteem ggz veilig

Array

 

Het nieuwe declaratiesysteem in de geestelijke gezondheidszorg zal niet leiden tot misbruik van persoonsgegevens door verzekeraars. Er is daarom geen reden het systeem te veranderen, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).


De NZa reageert op de bezwaren van de ggz tegen het betalingssysteem met diagnosebehandelcombinaties (dbc’s) dat sinds 1 januari geldt. Psychotherapeuten en psychiaters vrezen dat de extra gegevens die zorgverzekeraars over hun clienten verzamelen door andere verzekeraars misbruikt zullen worden.

Op de declaraties van behandelingen die zorgverleners naar de verzekeraars sturen staat nu de naam en de diagnose van de patient. Een zorgverzekeraar weet daardoor dat bijvoorbeeld mevrouw Jansen uit Maastricht aan schizofrenie lijdt en een drugsverslaving heeft gehad. Deze informatie is veel waard voor een verzekeringsmaatschappij waar mevrouw Jansen een levensverzekering wil afsluiten. Als deze verzekeringsmaatschappij de gegevens van mevrouw Jansen krijgt van de zorgverzekeraar zal zij mevrouw Jansen geen levensverzekering willen verkopen, of een veel hoger tarief rekenen.

Maar volgens de NZa zal dat niet gebeuren, omdat verzekeraars geen medische dossiers mogen opvragen. ‘Er is geen reden voor bezorgdheid omdat de privacybelangen van verzekerden goed worden bewaakt. De wet- en regelgeving bevat voldoende maatregelen ter bestrijding van misbruik van persoonsgegevens,’ aldus de NZa na een nieuwe weging van alle bezwaren.

Onderzoek van de autoriteit eerder dit jaar wees ook uit dat verzekeraars zich aan de gedragscode houden die geldt voor het gebruik van medische gegevens. De NZa heeft deze gedragscode samen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) opgesteld.

Bezorgde psychotherapeuten zijn er niet gerust op. De gegevens kunnen weliswaar formeel niet opgevraagd worden, ze kunnen wel heel gemakkelijk in verkeerde handen komen, denken zij.

Ziekenhuizen werken al sinds 2006 met dbc’s. De overheid heeft het systeem ingevoerd om duidelijker te maken welke vergoeding zorgverzekeraars uitkeren voor welke behandeling bij welke diagnose. Ondoorzichtige rekeningen zouden daardoor tot het verleden gaan behoren.

Ziekenhuizen en specialisten hebben veel kritiek op het nieuwe systeem. Zij klagen bijvoorbeeld dat sommige behandelingen onder geen enkele dbc vallen en dat het systeem veel administratieve rompslomp met zich meebrengt.

De ggz is het laatste deel van de gezondheidszorg waar het dbc-systeem is ingevoerd. Tot 1 janauri 2008 werd de ggz gefinancierd uit de AWBZ.


Bron: Staatscourant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen