Praktijkonderstueners hebben een meerwaarde voor de patiënt

Array

Praktijkondersteuners in de huisartspraktijk verbeteren de kwaliteit van de zorg en dragen bij aan een goede gezondheid van de patient, maar de werkdruk van huisartsen wordt niet verminderd en het is nog maar de vraag of de zorg goedkoper wordt. Uit onderzoek van Miranda Laurant blijkt dat praktijkondersteuners taken van huisartsen kunnen overnemen of aanvullende zorg kunnen bieden. Ook al willen patienten hun lichamelijk klachten en behandeling het liefst met hun huisarts bespreken, maar vragen over hoe zij met hun ziekte moeten omgaan bespreken zij liever met een nurse practitioner. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud. Onderzoekster Miranda Laurant en haar collega’s publiceerden hierover in het Journal of Clinical Nursing.

Zij vroegen ondervroegen 101 patienten die zowel te maken hadden met een huisarts en een nurse practitioner naar hun ervaringen. De praktijkondersteuners kunnen op vele terreinen worden ingezet, bijvoorbeeld als eerste contact voor spoedeisende zorg, bij preventieve zorg en bij zorg voor chronisch zieken. Patienten staan positief tegenover de inzet van praktijkondersteuners. Deze ondersteuners kunnen dezelfde, en soms zelfs betere, gezondheidsuitkomsten realiseren in vergelijking met huisartsen. Meer onderzoek is nodig: om de effecten van taakherschikking op de werkdruk van huisartsen in kaart te brengen, en om vast te stellen wat de optimale mix van professionals en competenties in de huisartsenprakijk is en wat de kosteneffectiviteit van deze veranderingen is in teamsamenstelling.


Curriculum vitae

Miranda Laurant (Tilburg, 1971) studeerde Geneeskunde in Maastricht. Haar onderzoek is verricht binnen het Nijmegen Centre of Evidence Based Practice van het UMC St Radboud. Laurant werkt als senioronderzoeker op de afdeling Kwaliteit van Zorg in het Radboud.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen