Maastricht UMC+ participeert in onderzoek biomaterialen

Array

Oppervlakten van biomaterialen, zoals prothesen, zodanig veranderen dat ze minder bacterien aantrekken en geen infecties meer veroorzaken. Dat is het doel van het NANTICO-onderzoek, waarbij de afdeling Orthopaedie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ betrokken is. Partners in dit project zijn de universitair medische centra UMC Groningen, UMC Utrecht, het AMC in Amsterdam én de bedrijven DSM en Dolphys. Het topinstituut BioMedical Materials (BMM) investeert bijna 8 miljoen euro in het onderzoek.

Het topinstituut BioMedical Materials (BMM) investeert bijna 8 miljoen euro in het onderzoek.

Biomaterialen worden veel gebruik als implantaten voor vervanging van lichaamseigen weefsels. Te denken valt aan kunststoffen of metalen heup- en knieprothesen, hartkleppen, vaatprothesen, platen en schroeven. Er schuilt echter een risico in het gebruik van deze lichaamsvreemde implantaten: ze hebben een grote aantrekkingskracht op bacterien. Dat betekent dat er meer kans is op een infectie na een operatie. De behandeling van een ontstoken gewrichtsprothese is een lange, kostbare weg die vaak bestaat uit het verwijderen van het implantaat. Behandeling met antibiotica alléén heeft meestal geen zin, omdat bacterien zich hechten aan het biomateriaal en zich beschermen in een ‘slijm’ laag.

Het onderzoeksproject NANTICO moet hier verandering in brengen. NANTICO is de afkorting van Nonadhesive, Antimicrobial Coatings for Biomedical Implants. De onderzoekers gaan antimicrobiele coatings voor implantaten ontwikkelen en testen. Deze beschermlaag moet voorkomen dat bacterien zich op het oppervlakte nestelen en infecties ontstaan. Het voordeel van zo’n speciale coating is dat tegelijkertijd met het implantaat al preventief antibiotica ingebracht kan worden, direct op de plaats waar het nodig is. Door deze coating op een gewrichtsprothese is de bescherming van antibioticumhoudend botcement niet meer nodig. Hierdoor kunnen ook ongecementeerde, zogenoemde ingroeiprothesen worden gebruikt bij de behandeling van infectie. Een voorbeeld hiervan is de in Maastricht ontwikkelde hydroxyapatiet prothese, waar bot aan vast groeit.
Coatings moeten kans op infecties verkleinen
Het Maastricht UMC+ staat bekend om haar kennis op het gebied van diagnostiek en behandeling van chronische botonsteking en prothese-infecties. Prof. dr. G. Walenkamp, hoofd van de afdeling orthopaedie, en zijn collega’s zien daarvoor patienten uit het hele land. Vaak gaat het om patienten die in hun eigen ziekenhuis zijn uitbehandeld. Walenkamp zal zijn kennis op het gebied van infectiebestrijding inbrengen in het NANTICO-project.
De NANTICO-studie naar coatings voor biomaterialen fungeert binnen het topinstituut BioMedical Materials. BMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsverband voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van nieuwe biomedische materialen en hun toepassing. Onlangs heeft BMM aan zeven van de negentien aanvragen een onderzoeksfinanciering toegekend voor in totaal 50 miljoen euro. Het project NANTICO is er daar één van.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen