Uitspraken Bussemaker over toekomst AWBZ stellen niet gerust

Array

Staatsecretaris Jet Bussemaker van VWS sluit niet uit dat AWBZ-onderdelen als herstelgerichte zorg en sociale hulp- en dienstverlening uit de AWBZ verdwijnen. Dit stelt de staatssecretaris in een interview in het ledenmagazine Nestor van de Unie KBO, de grootste ouderenorganisatie van Nederland. Nestor verschijnt dinsdag 19 augustus.

Herstelgerichte zorg, zoals een tijdelijk verblijf in een herstellingsoord of verpleeghuis na een zware operatie of beroerte, vormt nu nog een onderdeel van het basispakket en wordt vergoed vanuit de AWBZ. “Ik vind het nog te vroeg om nu al uit te spreken dat dit deel van de AWBZ zorg geen onderdeel mag zijn van de aanvullende verzekering”, aldus Bussemaker in het interview in Nestor. De staatsecretaris geeft hiermee te kennen dat zij de mogelijkheid niet uitsluit dat mensen in de toekomst onverzekerd zijn voor dit deel van zorg.

In hetzelfde interview zegt Bussemaker in beginsel positief te staan tegenover overheveling van de ondersteunende en activerende begeleiding van de AWBZ naar de Wmo. Op de vraag of clienten dan niet risico lopen als gemeenten fors gaan bezuinigen, antwoordt de staatsecretaris dat ze “zich verzet tegen het negatieve beeld dat hier wordt opgeworpen. Veel zaken gaan goed en gemeenten leren van hun ervaringen.” Bussemaker gaat dus blijkbaar voorbij aan de huidige uitvoeringsproblemen van de Wmo en aan het SER-advies om de vrijheid van gemeentes bij het invullen van de Wmo in te perken.

Voorts toont Bussemaker zich in het interview een fervent voorstander van blijvende solidariteit m.b.t. de AWBZ. Daarnaast laat zij zich verrassend uit over de doelgroep van het persoonsgebonden budget en over de financiele beperkingen voor intensieve verpleegzorg aan huis.

De Unie KBO staat na het interview nog meer op het standpunt dat bij overheveling van AWBZ-onderdelen het moet gaan om verbeteringen in de zorg en niet om het wegbezuinigen van onderdelen. In de politieke lobby van de Unie KBO zal dit uitgangspunt dit najaar uitdrukkelijk worden uitgedragen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen