Blauwalg en botulisme in Noord-Brabant

Blauwalg in Woenselse vijvers

Waterschap de Dommel heeft geconstateerd dat de vijvers bij Stiffelio (Blixembosch in Woensel Noord) en de Hendrik de Keyzervijver (Woensel-Zuid) zijn verontreinigd met blauwalgen.


Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en contact met het besmette water te vermijden. Vissen in deze vijvers is verboden. Hondenbezitters dienen er alert op te zijn dat hun honden niet met het water in contact komen.


De blauwalg is niet te verwijderen en verdwijnt vanzelf. Wanneer het waterschap de blauwalg niet meer aantreft, zullen de waarschuwingsborden bij de vijvers worden weggehaald.


Blauwalgen zijn eigenlijk bacterien die er uitzien als wier. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Hierbij produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.


Botulisme en blauwalgen in vijver Troelstrastraat bij station West

In de gemeentelijke vijver aan de Troelstrastraat (bij station West) is de bacterie botulisme aangetroffen. Hierdoor zijn een aantal eenden gestorven. Ook zijn er blauwalgen in de vijver aangetroffen. Enkele omwonenden hadden de gemeente gewezen op dode eenden in de vijver. De gemeente heeft daarop aan Waterschap De Dommel gevraagd een onderzoek in te stellen naar de waterkwaliteit van de vijver. Ook in de vijver aan de Vijverlaan zijn blauwalgen geconstateerd. In die vijver is de botulismebacterie niet aangetroffen.

 

De gemeente ruimt de aanwezige dode eenden in de vijver aan de Troelstratstraat zo snel mogelijk op. De komende dagen worden deze twee keer per dag verwijderd. De gemeente verzoekt omwonenden niet zelf de dode eenden uit het water te halen. Botulisme is in principe niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. De gemeente verzoekt omwonenden van de vijvers in de Troelstratsraat en de Vijverlaan daarom contact met het water te vermijden.

Om omwonenden op de hoogte te stellen van de situatie worden vandaag borden bij de vijvers geplaatst. Omwonenden worden vandaag eveneens op de hoogte gebracht via een bewonersbrief.

Botulisme is een ziekte die voornamelijk onder watervogels slachtoffers maakt. In warme zomers is botulisme bijna onontkoombaar. Botulisme is niet te bestrijden. De gemeente kan er wel voor zorgen dat de ziekte zich zo weinig mogelijk verspreidt, door overleden dieren zo snel mogelijk op te ruimen. Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de bacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting. Ondanks dat de bacterie niet schadelijk is voor mensen adviseren de gemeente en het waterschap het contact met het water te vermijden. Ook het laten zwemmen van huisdieren in het water wordt afgeraden.

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. De gemeente en het waterschap adviseren om contact met het water te vermijden. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen. De blauwalgen verdwijnen vanzelf uit het water als de temperatuur daalt. Het water wordt dan weer helder. Dat kan enkele weken duren. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zal het waterschap alsnog maatregelen overwegen. Het waterschap blijft hierop alert.


Gemeente en waterschap verzoeken omwonenden contact met water en eenden te vermijden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen