Echografie belangrijke aanvulling bij pijnbestrijding

Array

Een perifeer zenuwblok is een vorm van plaatselijke anesthesie, die de pijn bestrijdt in een bepaald deel van het lichaam. Bij een zenuwblokkade wordt een verdovingsmiddel in de nabijheid van de zenuw geïnjecteerd. Dit onderbreekt tijdelijk de informatie die door zenuw naar de hersenen wordt gezonden, met als gevolg uitval van gevoel en beweging. Perifere zenuwblokkades kunnen worden gegeven als een enkele injectie, maar ook gedurende enkele dagen via een infuus.

Bij een echogeleid perifeer zenuwblok wordt door middel van echografie de zenuw zichtbaar gemaakt terwijl de injectienaald dichtbij de zenuw wordt gebracht. De verspreiding van het verdovingsmiddel rondom de zenuw is goed te zien. Het onderzoek van Geert-Jan van Geffen toont aan, dat echografie een belangrijk hulpmiddel is bij de uitvoering van perifere zenuwblokkades, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het maakt deze vorm van pijnbestrijdingvoor een grotere groep patienten mogelijk dan voorheen. Daarnaast wordt de effectiviteit van de zenuwblokkades groter en neemt de patientveiligheid toe.

Curriculum vitae

Geert-Jan van Geffen (Arnhem, 1969) studeerde geneeskunde in Maastricht. Zijn opleiding tot anesthesioloog volgde hij in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel. Het hier beschreven onderzoek verrichtte bij de afdeling Anesthesiologie van het UMC St Radboud. Van Geffen is daar sinds 2003 werkzaam als staflid.

Promovendus/a

drs. G.J. (Geert-Jan) van Geffen
Proefschrift

The value of ultrasonography for performing peripheral nerve blocks
Promotor(es)

prof.dr. G.J. Scheffer
Copromotor(es)

dr. M.J.M. Gielen
Datum

vrijdag 22 augustus
Tijd

15.30 uur
Locatie

Bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen