Fag-ash Fragrance

In een bericht op de website van de VVD wil de partij de het rookverbod alleen op economische gronden evalueren. En daarmee laat de partij de oren hangen naar klagende stamgasten van een kroegen die de ouderwetse geur van sigarettenrook missen.  En horecaondernemers die al moeite hebben met het handhaven van de huidige regels om andere gezondheidsrisico’s te bevorderen. Want de kosten en het leed van gehoorschade en longkanker schijnen even niet meer te tellen voor de VVD


Het rookverbod in Engeland en Schotland had al meteen effect. En het is dus een kwestie van maanden voor dergelijke positieve effecten in Nederland ook zichtbaar worden.


De verwachting is dat, net als in Engeland, het aantal patienten dat met een hartaanval in een ziekenhuis wordt opgenomen, scherp zal dalen.



In Engeland geldt sinds 1 juli 2007 een rookverbod. Sindsdien is de helft van alle rokers in Engeland minder gaan roken. Bijna 2 procent is helemaal gestopt. Cijfers van sigarettenfabrikanten bevestigen deze trends.


Maar het verrassendst waren de resultaten in Schotland, waar al in maart 2006 een rookverbod van kracht werd. Uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow is gebleken dat het aantal hartaanvallen drastisch is afgenomen. Onderzoekers maten in de tien maanden voor de instelling van het rookverbod hoeveel Schotten met een hartaanval in negen ziekenhuizen werden opgenomen. Ze telden in totaal 3.235 patienten.

In de tien maanden ná de instelling van het rookverbod werden nog maar 2.684 opnames geteld, een daling van 17 procent. Opvallend genoeg was de daling het scherpst onder niet-rokers (20 procent). Bij rokers werd een daling van 14 procent geregistreerd.

Maar voor de VVD is volksgezondheid dus van ondergeschikt belang. De VVD richt de pijlen liever op

verschillende buitenlandse onderzoeken. De economische effecten van het rookverbod blijken in landen waar dit verbod al langer geldt ingrijpend te zijn.  Zo heeft het rookverbod in het Verenigd Koninkrijk grote negatieve economische effecten op de horeca aldaar.


In Duitsland heeft de rechter nu zelfs het algehele rookverbod in de horeca onwettig verklaard omdat er sprake is van oneerlijke concurrentie voor kleine horecaondernemers. Zijlstra wil nu graag van de minister weten of hij op de hoogte is van deze effecten, en of hij van plan is om dit in Nederland te gaan voorkomen.


Tevens heeft Halbe Zijlstra opheldering gevraagd aan de minister over grenzen van het rookverbod. In verschillende media is de afgelopen weken het bericht verschenen dat ook zelfstandige truckchauffeurs niet meer in hun cabine zouden mogen roken omdat dit hun werkplek is. Zijlstra wil graag weten of dit bericht klopt, en of dat de minister vindt dat het aan de overheid is om hier in te grijpen of dat dit de eigen verantwoordelijkheid is van de individuele ondernemer of werknemer.


Misschien kan Zijlstra deze kleine ondernemers een andere truc aan de hand doen waar ze toch weer geld mee kunnen verdienen. “Fag-ash Fragrance“, Een bus luchtverfrisser met de geur van asbakken leeg om ‘de sfeer te verhogen’.  Hebben de kroegtijgers hun oud vertrouwde geur weer terug……….

One thought on "Fag-ash Fragrance"

  1. Als je de vragen goed had gelezen en de links die er in staan eens gevolgd had, zou je zo’n stuk niet hebben geschreven. Lees maar eens wat de daar vermelde Dr. Siegel over de door jou genoemde onderzoeken naar verminderde opnames voor hartaanvallen schrijft op zijn blog: http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLR_nlNL247NL252&q=Scottish Smoking Ban site:tobaccoanalysis.blogspot.com. Die onderzoeken zijn alle, zonder uitzondering, pure misleiding en komen tot hun resultaten door cherry-picking (cijfers bij elkaar zoeken die een stelling staven). Dit is geenn onderzoek meer, dit is pure propaganda…

Comments are closed.

Recente artikelen