‘Griepprik’ beschermt bacterie tegen virus

Net als mensen, dieren en planten kunnen bacterien geïnfecteerd raken door een virus. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben met collega’s in Engeland en de VS een mechanisme in bacterien ontrafeld, waarmee de bacterie zich voor langere tijd beschermt tegen bedreigende virussen. Het onderzoek biedt op termijn kansen om industrieel nuttige bacterien te beschermen met een ‘griepprik’. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in Science van 15 augustus.

Het onderzochte mechanisme dat bacterien aanwenden om zich tegen virussen te verdedigen is vorig jaar ontdekt. Op ingenieuze wijze bouwt de bacterie stukjes virus-DNA in zijn eigen DNA in. Het geadopteerde deel werkt als een foto in een fotoalbum, een soort geheugen dat de bacterie aanspreekt bij een volgende ontmoeting met hetzelfde virus. Dan wordt het virus-DNA herkend, waarna de bacterie een systeem in werking zet dat uiteindelijk leidt tot afbraak van het virus. Hoe dit systeem functioneert was tot voor kort een mysterie.

Het team van onderzoekers uit Wageningen, Sheffield (Groot-Brittannie) en Bethesda (VS) is erin geslaagd de werking van het verdedigingssysteem te achterhalen. In het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen Universiteit hebben de onderzoekers Stan Brouns, Matthijs Jore, Magnus Lundgren en John van der Oost de afgelopen jaren een zestal bacterie-eiwitten geïdentificeerd. Deze eiwitten helpen de bacterie het ingebouwde virusfragment zo te gebruiken dat virusinfectie wordt voorkomen. De onderzoekers stelden vast dat een van de eiwitten de ‘foto’s’ uit het fotoalbum knipt en samen met de overige vijf eiwitten vergelijkt met het DNA van het indringende virus. Ook andere virussen die in het bacteriele ‘fotoalbum’ voorkomen kunnen zo onschadelijk worden gemaakt.

Met deze kennis is het in principe mogelijk om bacterien te beschermen tegen problematische virussen. Dit kan gezien worden als een soort griepprik voor bacterien. Toepassingsmogelijkheden zijn er bijvoorbeeld in de industriele fermentatieprocessen, waarbij de bacterie die een nuttige stof produceert, virale bescherming geniet via een ‘prik’. Omgekeerd kan ook het beschermingsmechanisme van bacterien worden uitgeschakeld. Dit is mogelijk de basis voor een strategie om bacterien die een vergevorderde vorm van antibioticaresistentie hebben ontwikkeld, zoals de ziekenhuisbacterie, te bestrijden met behulp van virussen.

Alle dieren, planten, of bacterien lopen het risico te worden geïnfecteerd door specifieke virussen. Voor de mens is dat bijvoorbeeld het griepvirus, voor de tabaksplant het tabakmozaïkvirus, en voor de darmbacterie E. coli de bacteriofaag lambda. In de loop van de evolutie hebben deze organismen systemen ontwikkeld om virussen onschadelijk te maken. Virussen reageren daarop door zich zodanig aan te passen dat het afweermechanisme omzeild wordt, waarop de bacterien weer aan zet zijn. Kortom, er is sprake van een continue wapenwedloop.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen