Opvang mishandelde ouderen noodzaak

Array

De noodopvang voor mishandelde ouderen in Den Haag blijft open.

Uit een proef met twee ‘safe houses’, die eind september afloopt, blijkt dat de behoefte groot is. Den Haag heeft tot nu toe als enige in Nederland plaatsen waar ouderen een veilig heenkomen kunnen vinden. Ook Rotterdam en Amsterdam willen mishandelde senioren gaan opvangen.

Ouderen die worden geslagen, uitgebuit, psychisch mishandeld of slecht verzorgd, kunnen niet terecht bij de reguliere opvang, zoals “blijf van mijn lijf”huizen. Daar moeten de bewoners zelfredzaam zijn, trappen kunnen lopen en corvee kunnen doen.  Mannen zijn er niet welkom. Daarom zijn twee speciale safe houses voor 55-plussers ingericht, waar verzorging en verpleging aanwezig is. In 2006 is Den Haag samen met vrouwenopvang Stichting Wende en thuiszorgorganisatie Meavita met de noodopvang begonnen. Tot nu toe hebben acht senioren er een veilig heenkomen gezocht. Twee daarvan hebben er langer dan de maximale verblijfsduur van zes maanden gewoond.

Ouderenorganisaties zijn blij met het Haagse initiatief. Vilans, het kenniscentrum ouderen, ijvert sinds 1995 voor deze noodopvang. Volgens schattingen heeft 5,6 procent van de 65-plussers ermee te maken. Dat zijn al snel 100.000 ouderen. Amsterdam onderzoekt of er een safe house moet komen of dat mishandelde senioren in een verpleeghuis worden opgevangen.

Het gaat bij ouderenmishandeling niet alleen om slaan. Het omvat ook psychische en seksuele mishandeling, verwaarlozing, uitbuiting en schending van rechten. Volgens de ANBO wordt één op de twintig ouderen mishandeld. Bij één op de veertig zou het om lichamelijke mishandeling gaan.

 

Bron: BN de Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen