Prevendonderzoek UMCG geconfronteerd met valse brievenschrijver

Array

Gisteren hebben diverse huisartsen en Groningers een brief ontvangen die afkomstig leek te zijn van Prevend. Maar deze brief is niet door Prevend of het UMCG verstuurd. In de brief werd gesteld dat de ontvanger meedeed aan het onderzoek. De valse brief is te herkennen aan een oud logo van het onderzoek dat is gebruikt. Het logo van Prevend is al vervangen door een nieuw logo. Nefroloog van Gansevoort en het UMCG zijn even verbaasd en ontstemd. De inhoud van de brief is onjuist en niet verantwoord.


‘De vervalste nieuwsbrieven hebben grote ongerustheid en angst veroorzaakt bij de ontvangers’,  zegt Paul de Jong, hoogleraar nefrologie van het UMCG. ‘Door de brief wordt de suggestie gewekt dat wij onderzoek doen waar niet om is gevraagd en dat we de afspraken met deelnemers en de ethische commissie over ons onderzoek aan onze laars lappen. Dat vinden we een kwalijke zaak en daarom hebben we aangifte gedaan.’

Volgens De Jong zijn de brieven naar schijnbaar willekeurige mensen verstuurd en is er duidelijk zichtbaar sprake van knip- en plakwerk. ‘Het brievenhoofd en de ondertekening zijn gescand en de tekst is daartussen geprint. Maar de werkwijze van PREVEND moet bekend zijn bij de dader, want stijl van de tekst komt helemaal overeen met onze echte nieuwsbrieven.’


De redactie van Medicalfacts heeft gesproken met het buro voorlichting van het UMCG. In de loop van de middag volgt een verklaring van het UMCG, zo liet de persvoorlichter weten.


Het is strafbaar om met het oogmerk om zich en anderen wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en van een valse hoedanigheid en door listige kunstgrepen en door een samenweefsel van verdichtsels. Welk doen de brievenschrijver heeft is niet bekend, maar wij vermoeden dat met deze brief de verkoop van een test moet worden gestimuleerd. De inhoud van de brief is overigens niet afkomstig van Prevend of van het UMCG en is valselijk, listig en bedrieglijk en in strijd met de waarheid. Hieronder de informatie over Prevend die wel juist is


Over PREVEND

In 1997 is in Groningen de PREVEND studie gestart. PREVEND is het acroniem voor “Prevention of REnal and Vascular ENd-stage Disease”. Dit onderzoek beoogt na te gaan of eiwitverlies in de urine nier-, hart- en vaatziekten kan voorspellen en wordt gefinancierd door onder andere het Academisch Ziekenhuis Groningen en de NierStichting. In dit grootschalig onderzoeksproject worden 8.500 inwoners van de stad Groningen eens per drie jaar op een polikliniek gezien en worden allerlei metingen verricht. Onder andere vindt meting van bloeddruk en geheugenfunctie plaats. Bloeddruk wordt gemeten met een zogenaamde Portapres. Dit apparaat meet on-line aan de vinger verschillende variabelen, waaronder gemiddelde bloeddruk, bovendruk, onderdruk, bloedvaatweerstand en output van het hart. Geheugenfunctie wordt onder andere gemeten met de RFFT.


Projectinhoud

De projectinhoud bestaat uit een drietal onderdelen.

  1. Bij iedere deelnemer aan de PREVEND studie wordt met de Portapres (www.bmi-tno.nl/sysdevelop/htm) gedurende 15 minuten per hartslag alle bovengenoemde variabelen gemeten.
    1. De verkregen gegevens worden in een bijgeleverd software programma berekend tot gemiddelden. Problematisch is echter dat de meting storingsgevoelig is. Als bijvoorbeeld de vinger waaraan gemeten wordt tijdens het onderzoek wordt bewogen ontstaan er extreme waarden, welke niet bij de berekening van het gemiddelde mogen worden meegenomen. Momenteel wordt van iedere deelnemer de gegevens binnengehaald in het software programma Excel en grafisch uitgezet. Handmatig worden vervolgens extreme waarden gewist, zodat een betrouwbaar gemiddelde ontstaat. Per deelnemer is daarvoor 15 minuten nodig.
    2. Met behulp van een ander software programma wordt uit deze meting bovendien de gevoeligheid van de zogenaamde baroreflex bepaald. Als de bloeddruk plotseling stijgt, neemt via de baroreflex de hartfrequentie af en daarmee de hartslagintervaltijd toe. De verhouding van drukstijging en hartslagintervaltijdtoename (in ms/mmHg) is een maat voor de werking van de baroreflex en wordt baroreflexgevoeligheid (BRS) genoemd. De BRS kan berekend worden uit de gemeten Portapres data via het computerprogramma CARSPAN dat gebruik maakt van een transferfunctiemethode. Op dit moment wordt er op het oog een goed stuk outputsignaal geselecteerd, en de uitkomsten worden geevalueerd op basis van een set kwaliteitscriteria, waarna eventueel een nieuw stuk wordt geselecteerd. Dit kost nu ongeveer 15 minuten per persoon.
  2. Bij iedere deelnemer aan de PREVEND studie wordt onder andere met de RFFT geheugenfunctie getest. In deze test wordt gebruik gemaakt van vijf verschillende patronen met bolletjes, waarmee binnen een tijdslimiet van telkens zestig seconden zoveel mogelijk verschillende figuren moeten worden getekend. Iedere test wordt handmatig nagekeken en van een score voorzien. Dit nakijken kost per deelnemer 10 minuten.

In totaal moeten dus per deelnemer aan de PREVEND studie 40 minuten “handmatig” uitslagen worden nagekeken. In een onderzoek waarin 8.500 mensen iedere drie jaar worden bemeten levert dit echter een grote personele belasting op. Tevens kan “handmatige” beoordeling door subjectiviteit leiden tot bias. Graag zouden wij derhalve de beoordeling van de bovengenoemde metingen geautomatiseerd zien en hierbij vragen wij uw hulp. Met name probleem 1A en 2 hebben hierbij prioriteit.

Voor het uitvoeren van dit project zult u onder andere worden rondgeleid op onze polikliniek en op de hoogte worden gesteld van de ins en outs van de uitgevoerde metingen. Het ontwerpen van programmatuur zal onzerzijds intensief worden begeleid, onder andere door een fysicus. Indien de programmatuur naar voldoening werkt bestaat er eventueel de mogelijkheid dat deze wordt verkocht aan de fabrikant welke de apparatuur op de markt brengt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen