Angstgevoelens genetisch bepaald

Array

Dat sommige mensen meer last hebben van angstgevoelens dan anderen, heeft te maken met een erfelijke genetische mutatie. Dat schrijft de Independent on Sunday, op basis van een van de eerste grootschalige onderzoeken naar de genetische oorzaken van persoonlijkheidsverschillen die kunnen leiden tot stressproblemen.
Volgens de onderzoekers wordt die mutatie aangetroffen bij ongeveer de helft van de bevolking, maar heeft één op de vier mensen, die beide kopieen van het gen erfden van de ouders, er ook daadwerkelijk last van. Die mensen lopen namelijk een groter risico op angstverschijnselen zoals post-traumatische stress en obsessief-compulsieve aandoeningen.

De vorsers stellen dat hun ontdekking het mogelijk maakt om de genetische verschillen tussen mensen te identificeren die een rechtstreekse uitwerking hebben op de chemicalieen in de hersenen die onze psychologische eigenschappen bepalen. En hoewel bij angstgevoelens ook andere factoren een rol spelen, is er nu hoop dat de genen die mensen “voorbestemmen” voor een reeks problemen, van zenuwachtigheid tot psychologische ziektes, kunnen worden geïdentificeerd.

De studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad “Journal of Behavioural Neuroscience”, richtte zich op een gen dat bekend staat als COMT en dat een enzyme controleert dat de signalen afzwakt van dopamine, een van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen die in verband wordt gebracht met schizofrenie en de ziekte van Parkinson. Onder blanke Europeanen heeft een kwart van de mensen dat gen.

“Deze gen-variatie” aldus Christian Montag, van de universiteit van Bonn, “is in potentie slechts één van de vele factoren die een complexe eigenschap als angst bepalen. Maar het is toch een belangrijke stap in de goede richting, die de mogelijkheid schept om op basis van het genetisch profiel van een mens de juiste dosis te bepalen van het juiste medicijn om die toestand aan te pakken”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen