Door Philips geleid ‘euHeart’-project: geïndividualiseerde patiëntspecifieke diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten

Array

euHeart computer modelRoyal Philips Electronics maakte vandaag bekend dat het bedrijf een nieuw, door de Europese Unie (EU) gefinancierd wetenschappelijk onderzoeksproject gaat leiden. Dit project, ‘euHeart’ genaamd, is gericht op verbetering van de diagnostiek, therapieplanning en behandeling van hart- en vaatziekten, een van de grootste doodsoorzaken in de westerse wereld.


Door zich te richten op de diagnostiek- en behandelfasen van de zorgcycli voor hartaandoeningen als hartfalen, kransslagaderlijden, hartritmestoornissen en aangeboren hartafwijkingen vormt het euHeart-project een aanvulling op het onlangs aangekondigde HeartCycle-project. Dit project staat eveneens onder leiding van Philips en is gericht op de langetermijnbehandeling van patienten met een chronische hartaandoening.


Het euHeart-consortium richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde computermodellen van het menselijke hart. Die modellen moeten patientspecifiek geïndividualiseerd kunnen worden met klinische gegevens afkomstig uit diverse bronnen, zoals CT- en MRI-scans (respectievelijk computertomografie en magnetische kernspinresonantie), metingen van de bloedstroom en de bloeddruk in de kransslagaderen (die de hartspier voeden) en ECG’s (elektrocardiogrammen).


In deze computermodellen wordt het gedrag van het hart en de aorta op molecule-, cel-, weefsel- en orgaanniveau geïntegreerd. In de modellen wordt eveneens klinische kennis opgeslagen over hoe hart- en vaatziekten het goede functioneren van het hart op deze niveaus kunnen verstoren. Hierdoor kunnen wellicht simulatie-instrumenten worden ontwikkeld waarmee artsen de uitkomsten van verschillende therapieen kunnen voorspellen. Omdat het model wordt ingericht met gegevens van de individuele patient, kan de therapie eveneens op het individu worden afgestemd.


“euHeart is een zeer spannend project waarin de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van modelleren en computeriseren worden samengebracht, met als doel het verbeteren van de zorg voor patienten met een hartziekte,” aldus professor Reza Razavi, de klinische coördinator van het project, hoogleraar Paediatric Cardiovascular Science en hoofd van de Division of Imaging Sciences aan het King’s College in Londen, Verenigd Koninkrijk. “Uiteindelijk moeten we er de beste behandeling voor de individuele patient mee kunnen selecteren en optimaliseren.”


Een voorbeeld. Een methode voor het behandelen van hartritmestoornissen is een minimaal invasieve procedure met de naam radiofrequente ablatie. Hierbij wordt een katheter ingebracht in het hart van de patient en in het weefsel dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van abnormale elektrische signalen in de hartspier. Aan de punt van de katheter wordt een radiofrequent veld opgewekt, waardoor hitte ontstaat waarmee dat weefsel wordt vernietigd. Momenteel moet een arts vertrouwen op zijn of haar ervaring bij de beslissing welke weefselgebieden moeten worden vernietigd – een taak die wordt bemoeilijkt door het feit dat de elektrische activiteit in ieder hart weer net even anders is. Met behulp van een computermodel dat de unieke structuur en functie van het hart van de patient weerspiegelt, kan de arts de resultaten van vernietiging van verschillende weefselgebieden testen voordat de operatie op de patient wordt uitgevoerd.


“De ontwikkeling van computermodellen waarin structurele en functionele informatie van het hart geïntegreerd is en die vervolgens worden gevuld met informatie over een individuele patient is een gigantisch karwei waarvoor de multidisciplinaire inspanning nodig is van onderzoekers met grote deskundigheid op het gebied van biofysische modellering en beeldverwerking, klinische deskundigen en technici uit de apparatuur- en beeldvormingsindustrie,” lichtte Henk van Houten toe, senior vice president van Philips Research en hoofd van het Healthcare Research-programma. “Binnen het euHeart-project hebben we er alle vertrouwen in dat we de noodzakelijke expertise bijeen hebben gebracht en dat we een werkelijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de behandeling van een van de dodelijkste ziekten ter wereld.”


Het euHeart-consortium bestaat uit publieke en private partners uit 16 wetenschappelijke, academische, industriele en medische organisaties uit 6 verschillende Europese landen. Het project loopt vier jaar en beschikt over een budget van ongeveer 19 miljoen euro, waarvan ongeveer 14 miljoen euro door de Europese Unie wordt bijgedragen als onderdeel van het 7e Framework-programma van de EU. Het project maakt deel uit van het Virtual Physiological Human-initiatief, een gezamenlijke inspanning gericht op het produceren van een zodanig computermodel van het gehele menselijke lichaam dat het als enkelvoudig, complex systeem kan worden onderzocht.


Binnen het multidisciplinaire euHeart-consortium neemt de University of Oxford (Verenigd Koninkrijk) de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke coördinatie van het project. Het King’s College London (Verenigd Koninkrijk) leidt het klinische programma.

Leden van het euHeart-consortium (in alfabetische volgorde)

Academisch Medisch Centrum Amsterdam (Nederland), Berlin Heart (Duitsland), Deutsches Krebsforschungszentrum (Duitsland), HemoLab (Nederland), Hospital Clínico San Carlos de Madrid Insalud (Spanje), Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (Frankrijk), Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (Frankrijk), King’s College London (Verenigd Koninkrijk), Philips Healthcare (Nederland, Spanje), Philips Research (Duitsland), PolyDimensions (Duitsland), Universitat Pompeu Fabra (Spanje), Universität Karlsruhe (Duitsland), University of Oxford (Verenigd Koninkrijk), University of Sheffield (Verenigd Koninkrijk), Volcano Europe SA/NV (Belgie).

Meer informatie over het euHeart-project

Lees meer

Meer informatie over het parallelle HeartCycle-project

Lees meer

Afbeeldingen met hoge resolutie.

Download

Geanimeerd 3D computermodel

Lees meer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen