Onderzoek nodig naar drugshulpverlening bij vrouwen

Array

De bewering dat de vrouwelijke druggebruikers ondervertegenwoordigd zijn in gespecialiseerde hulp omdat deze vrouwonvriendelijk zou zijn, moet volgens Vlaams minister van welzijn Steven Vanackere eerst grondig onderzocht. Pas daarna wil hij eventueel maatregelen nemen. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Else De Wachter (sp.a+Vl.Pro.).
20 procent vrouwen
Tijdens een studiedag begin juni in Leuven bleek uit onderzoek door Güler Bingölo van de therapeutische gemeenschap De Spiegel dat slechts 20 procent van de mensen in behandeling voor druggebruik in Vlaanderen vrouwen zijn. Hun aandeel in het aantal problematische druggebruikers is echter veel groter. Bingölo weet dit vooral aan het vrouwonvriendelijk karakter van de gespecialiseerde drugshulpverlening.

Oorzaken definieren
Vanackere vindt dat eerst dient onderzocht te worden of vrouwen inderdaad minder dan noodzakelijk in hulpverleningscentra terechtkomen. “Dan moeten de oorzaken gedefinieerd worden. Zijn dit effectief factoren die te maken met vrouwonvriendelijkheid en lijden de vrouwen effectief aan ‘minority stress’? Pas dan kan gezocht worden naar maatregelen om meer vrouwen naar de centra te leiden om daar de noodzakelijke, op-maat-gesneden gespecialiseerde zorg- en hulpverlening te vinden”.

Ook voor vaders
De minister wijst er ook op dat het probleem van ondervertegenwoordiging zich vooral stelt in de intensieve, residentiele programma’s die onder federale bevoegdheid vallen. Ze vallen minder binnen de ambulante behandeling in (vooral) de centra geestelijke gezondheidszorg waarvoor de Vlaamse Gemeenschap bevoegd is. “Ik denk dat we nog meer inspanningen moeten leveren om de drempel te verlagen voor alleenstaande ouders met kinderen, maar dit geldt voor alle soorten hulpverlening en ook voor alleenstaande vaders”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen