Onderzoekers: ‘Dit medicijn gaat dialyse overbodig maken’

0
155

Australische wetenschappers zeggen een medicijn te hebben ontwikkeld dat een nierziekte kan helpen voorkomen. Ook zou het de noodzaak van dialyse of transplantatie bij patienten die al ziek zijn verminderen.


Het medicijn voorkomt fibrose, een proces dat onherroepelijk littekens in organen doet ontstaan en het onderliggende probleem is bij aandoeningen zoals verschillende nier- en vaatziekten, diabetes, hartfalen en long- en leverproblemen. De eerste proeven met ratten waren voor honderd procent succesvol. Klinische proeven op ongeveer 30 patienten zullen binnenkort beginnen.

Het middel, dat op dit moment nog bekend staat als FT-11, remt de productie van een eiwit dat leidt tot fibrose, maar vormt geen belemmering voor de vorming van gewone littekens zoals bijvoorbeeld na een operatie.

‘Dit is het eerste geneesmiddel in zijn soort ter wereld en de gevolgen zullen enorm zijn,’ zegt projectleider Prof. Darren Kelly. ‘Als dit gaat werken, en tot nu toe twijfelen we daar niet aan, zal het de grootste doorbraak zijn sinds bloeddrukverlagende geneesmiddelen.’

Het medicijn zal in eerste instantie worden ontwikkeld voor de behandeling van mensen met een nierziekte als gevolg van diabetes, maar kan op termijn ook worden gegeven aan patienten in de vroege stadia van een andere nierziekte. ‘Dat zou in feite een tablet per dag in plaats van acht uur dialyse om de paar dagen betekenen,’ zegt Kelly. Het middel kan volgens hem over acht à tien jaar op de markt komen.


Bron: Nier nieuws & The Australian


Vorig artikelStap vooruit in stamcelonderzoek
Volgend artikelGezondheidsNet genomineerd
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.